U Bosansko kulturnom centru Tuzla večeras je u organizaciji Udruženja BH Festival otvoren Drugi BH Festival vina i hrane.

Da su građani Tuzle sa velikim zanimanjem i interesovanjem čekali ovaj događaj govori činjenica da je više stotina posjetilaca već prvog dana posjetilo ovu manifestaciju kako bi se upoznali sa isključivo domaćim proizvođačima vina i prehrambenih delikatesa.

PR Festivala Emina Pezić kazala je kako se u odnosu na prošlogodišnji festival ovoga puta odazvalo više vinarija iz čitave BiH i da su organizatori prezadovoljni sa posjetom koja je zabilježena večeras.

Hamid Kurjaković iz Vinarije Hercegovina Produkt je kazao kako imaju za cilj predstaviti vrhunska vina koja su nagrađivana na međunarodnim izložbama posjetiocima Festivala u Tuzli kako bi vidjeli da su naša domaća vina vrh u svijetu.

Direktor banjalučkog preduzeća MP Impex, Milan Balać iskazao je zadovoljstvo što je pokrenuta jedna ovakva manifestacija koja pruža priliku vinarima za upoznavanje, razmjenu iskustva ali i sklapanje novih poslova.

"Žao mi je što prošle godine nismo bili dio ovog Festivala ali definitivno nakon ovog što smo vidjeli večeras svih narednih godina smo tu, to je sigurno" - kazao je Balać.

Veliku podršku organizator Festivala vina i hrane kako prošle tako i ove godine dobio je od najvećeg domaćeg trgovačkog lanca "Bingo".

"Većina sličnih Festivala je internacionalnog karaktera a ovdje su večeras isključivo domaći proizvođači što nam je posebno drago. Vidimo da su se odazvale i neke vinarije koje do sada nisu imale priliku svoja vina prodavati u Bingu a ova manifestacija je odlična prilika da se predstave našim potrošačima" - kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac marketing službe kompanije Bingo.

Predsjednik Udruženja BH Festival Adnan Aliefendić u izjavi za medije je kazao kako se odazvalo preko 30 izlagača.

"Vinari su uglavnom doši iz zapadne i istočne Hercegovine, tu su također izlagači iz Dervente, Žepča kao i RS-a. Tokom trajanja Festivala bit će održane i tri radionce poput vezivanja vina i hrane, zatim radionica "finger-food" s našim poznatim kuharom Nihadom Mameledžijom kao i predavanje o autohtonim bh. sortama žilavke i blatine" - kazao je direktor Festivala vina i hrane Adnan Aliefendić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ponosan je što se jedan ovakav festival održava upravo u ovom gradu.

"Vidi se da nas proizvodnja i ekonomija integrišu. Ako mi budemo kupovali proizvode domaćih proizvođača povećat ćemo proizvodnju i broj uposlenih unutar BiH", izjavio je Imamović.

Cilj ovog događaja je između ostalog predstavljanje domaće proizvodnje, ali i podizanje svijesti kod građana u smislu konzumacije i kupovine domaćih proizvoda, jer, prema riječima organizatora, BiH posjeduje kvalitetne proizvode koji su konkurentni na prostorima van naših granica. (Tuzlanski.ba)