Foto: Tuzlanski.ba

Ovih dana, zbog ekstremno visokih temperatura zraka, u Službi hitne medicinske pomoći Tuzla zabilježeno je povećanje broja pacijenata zbog različitih zdravstvenih tegoba, a među njima je veći broj i mlađih osoba, potvrdila je za Tuzlanski.ba Lejla Memišević Kuluglija, načelnica Službe.

Vrlo često imamo situacije da ne znamo gdje bi prije otišli, znači u isto vrijeme imamo više poziva. Ugroženi su i hronični bolesnici sa kardiovaskularnim bolestima, oni koji su imali problema sa cirkulacijom, astmatičari takođe“, ističe načelnica Memišević Kuluglija.

Polen je u zraku prisutan u velikim količinama, sezona je cvjetanja lipe, te načelnica ističe da je zabilježen i veći broj slučajeva alergijskih reakcija. Prisutna je i takozvana „Bolest prljavih ruku“, konzumiranje voća koje prethodno nije oprano, što je naročito prisutno kod djece. „Znači jedna vrlo šarolika patologija“, napominje za Tuzlanski.ba načelnica.

hitna-pomoc-tuzla-novo

S obzirom da je u toku i mjesec Ramazan, kada je riječ o osobama koje poste, ne može se reći da je zabilježeno povećanje broja onih koji traže pomoć od ljekara. „Oni su disciplinovani više, ne izlažu se prekomjerno ovoj vrućini, tako da nemamo s tim pacijentima zaista većih intervencija“, dodaje ona.

Oni koji borave na otvorenom prostoru više su i izloženi negativnim posljedicama, a ljekari preporučuju maksimalan oprez. Prvenstveno, ukoliko nije veća potreba, ne treba se izlagati suncu u najtoplijem dijelu dana. Svi oni koji trebaju obaviti posjete ljekaru ili završiti druge obaveze, trebaju to učiniti u prijepodnevnim, odnosno ranim jutarnjim satima. „Prostorije u stanu i kućama držati zamraćene, po mogućnosti ne otvarati prozore, klimatizirati prostorije ko je u mogućnosti, ali ne izlagati se direktno puhanju gladnog zraka, jer i tu imamo problema sa neuralgijama.“, napominje načelnica Memišević Kuluglija.

Neke od preporuka ljekara su i oblačenje prozračne pamučne odjeće, piti dovoljno tečnosti i obavezno koristiti neku zaštitu za glavu, naročito kod djece. Načelnica upozorava i da se hrana treba na adekvatan način skladištiti i koristiti, kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija.

Znači ono što je lako kvarljivo, mesne i mliječne prerađevine zahtijevaju adekvatno skladištenje, termički obraditi, jer termički obrađena hrana može se duže čuvati“, kazala je za Tuzlanski.ba načelnica Službe. Primjera radi, ukoliko neko kupi svježe meso i čuva ga 48 sati, zasigurno su velike šanse da će doći do njegovog kvarenja, a konzumacija može izazvati itekako ozbiljne posljedice po zdravlje građana. U svakom slučaju, visoke temperature zraka koje su ovih dana prisutne mogu izazvati opasne posljedice kako hroničnim bolesnicima i astmatičarima, tako i mlađoj populaciji, te ljekari apeluju na maksimalan oprez. (Tuzlanski.ba)