Tuzla, Yugo i ništa drugo!
Foto: Tuzlanski.ba

Yugo, automobil koji je proizvodila srbijanska fabrika "Zastava Auto" iz Kragujevca. Za one koji se ne sjećaju ovog mališana, spomenut ćemo podatak da se upravo ovaj automobil izvozio u SAD tokom kasnih osamdesetih i mnogo puta je viđen u igranim i crtanim filmovima te knjigama.

Proizvodnja je obustavljena u desembru 2008. godine s brojkom od sveukupno proizvedenih 794.428 primjeraka ovog automobila. Ukupno je izvezeno 256.691 Jugića, a 141.511 je prodano na tržištu SAD-a.

jugo-tuzlaPojavljivao se Yugo u filmovima "Inspektor Gadget", "Ko je utopio Monu?", "Bowfinger", "Umri muški 3", "Vrana" kao i čuvenim "The Simpsons".

Iako su ga Amerikanci proglasili najlošijim automobilom koji se ikada vozio njihovim ulicama, nama su upomene na Yuga sasvim drugačije. Asociraju na Jugoslaviju, zajedništvo, ljepši život i bolje uspomene.

Jedan od njih sačuvan je u našem gradu, u prilično je dobrom stanju a čak i registarska tablica iz prošlog i mnogo boljeg vremena mu idealno pristaje... Tuzla, Yugo i ništa drugo! (Tuzlanski.ba)