Tuzla: U planu nekoliko projekata, kraći put do aerodroma, izgradnja parka u naselju Sjenjak
Foto: Tuzlanski.ba

Iz godine  u godinu naš grad postaje sve ugodnije mjesto življenja. Gotovo na svakom koraku možemo vidjeti radove na sanaciji postojećih ili izgradnju novih objekata.  Među njima su rekonstrukcije dječijih igrališta i pješačkih zona, a u naselju Sjenjak gradit će se i park.

U planu je izgradnja gradske obilaznice zahvaljujući kojoj vozači sa istočne strane više ne bi morali ulaziti u centar Tuzle na putu prema glavnom gradu.

"Previđena je izrada zoning plana južne gradske obilaznice koja podrazumjeva izgradnju puta od istoka Tuzle, pored Klinike za srce preko kopa, te dalje prema Dubravama. Na taj način bi se put do Sarajeva, kao i put do Međunarodnog aerodroma Tuzla znatno skratio. Da bi se plan realizovao potrebna je saglasnost Općine Živinice, te taj plan mora biti u skladu sa prostornim planom Kantona koji prema našim saznanjima treba biti usvojen u novembru", kazala je u izjavi za RTV7 direktorica Zavoda za urbanizam grada Tuzle, Selma Imamović.

U Tuzli su u planu i drugi projekti koji za cilj imaju unaprijeđenje života u gradu. U protekloj godini na prostoru šetališta i memorijalnog kompleksa 'Slana banja' u Tuzli završeni su brojni radovi. Među njima i rekonstrukcija glavnih stepenica koje vode prema aleji i izgradnja novih prilaza prema pojedinim spomenicima i Kući Plamena mira.

Kako je najavila direktorica Zavoda za urbanizam grada Tuzle, Selma Imamović ovdje se neće stati, te se planira nastavak ovih aktivnosti.

"Trenutno radimo dokumentaciju za nastavak tih aktivnosti prema kapiji "Panonike", tako da će biti obuhvaćeni memorijalni kompleks iz rata 1992.-1995. i fontana 'Leda' sa vidikovcem, te sama staza koja vodi do ulaza u "Panoniku". Regulacioni plan na neki način je predvidio izgradnju parka u naselju Sjenjak, a u Zavodu za urbanizam se radi i projekat uređenja tog parka kojeg su građani sa oduševljenjem prihvatili", dodala je Imamović. (Tuzlanski.ba)