Foto: Tuzlanski.ba

Nakon šestogodišnje opsežne restauracije, danas je u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla svečano otvorena Gazi Turali-begova džamija ili Poljska džamija, sagrađena u periodu od 1548. do 1572. godine.

Ovu džamiju sagradio je veliki graditelj Turali-beg, koji se smatra začetnikom razvoja urbane Tuzle.

Gazi Turali-begova džamija_1- Danas smo svjedoci dubokom korijenu više od 400 godina, ali naša duhovnost je daleko dublja. Ona doseže do prvih Bošnjana, naših pradjedova koji su imali svoje korijene u staroj Bosni, u starom bosanskom plemstvu, a Turali-beg je onaj koji je sagradio ovaj hajrat i mnoge druge koje danas ovdje u Tuzli ne vidimo, nažalost. Tuzla tek sad pokušava otkriti duboke korijene svoje prošloti kroz ime Gazi Turali-bega u Poljskoj džamiji, rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kavazović je u daljem obraćanju pojasnio da je ovaj neimar imao viziju razvoja grada te je džamiju sagradio u polju jer će se oko nje širiti mahala, oko mahale četvrti, a oko njih grad.

- Ovo je znak da put našeg naroda je put od nekoliko stoljeća i zbog toga je važno kazati da su naše gazije, naši veliki vakifi i dobrotvori ovog naroda oni koji su položili temelje, dočekali sinove i kćeri koji će obnoviti njihovu zadužbinu i zato mi možemo btiti ponosna generacija ljudi - istakao je reis.

svecano-otvorena-turali-begova-dzamija-simbol-tuzle-i-jednog-vremena_trt-bosanski-29548Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, kazao je da je ovaj grad imao sreću da u njemu živi i radi ovaj veliki čovjek, te da je zaslugom dobrih ljudi, a prvenstvo Islamske zajednice, zadržan kontinutet Turali-begove džamije koja predstavlja jednu vrstu magneta za sve one koji dođu u Tuzlu.

Prema riječima muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića, Turali-begova i Begram-begova džamija spadaju u najpoznatije džamije u BiH, a uskoro će se krenuti sa obnovom druge, kao i medrese koja se nalazi u njenoj blizini.

Projektanti džamije bili su Husein Dropić i Zlatko Ugljen, a njenu obnovu su osim institucija podržali i tuzlanski vakifi Omer Delalić i hadži Murat Pezić. (Fena)