Foto: Tuzlanski.ba

U četvrtak je u Tuzli na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održan je seminar pod nazivom „Zašto naučiti znakovni jezik“.

Organizator seminara je Udruženje „Prosvjetitelj“ Srebrenica-studentski tim u saradnji sa Udruženjem građana oštećenog sluha (UGOS) i Univerzitetom u Tuzli (UNTZ).

Cilj seminara je bio da se prošire vidici, da se ljudima približi znakovni jezik te da ne osjećaju otklon prema gluhim i nagluhim osobama.

Seminar je otvorio Aid Abdurahmanović predsjednik Udruženja „Prosvjetitelj“ Srebrenica koji je govorio nešto više o samom udruženju, njegovom historijatu i daljnim ciljevima. Njihov plan je osnivanje udruženja na UNTZ koje bi svoje aktivnosti realiziralo u nekoliko sektora.

Posjetiteljima se obratio i Veselin Jobst predsjednik UGOS-a, koje je jedno od najstarijih i najvećih udruženja na prostoru BiH pa i regije, samo na području Tuzlanskog kantona broje preko 3000 članova. Za cilj imaju da omoguće što bolju komunikaciju u sredinama u kojima se gluhe i nagluhe osobe nalaze, njihovo obrazovanje, zaposlenje pa i sama egzistencija.

Na seminaru su govorile i studentice UNTZ sa smjerova Logopedija i audiologija Mirza Ganibegović i Ildijana Hodžić sa Socijalnog rada. One su rekle nešto više o samim oštećenjima sluha, kako dolazi do njih, te o mnogim uspješnim osobama sa različitim oštećenjima sluha.

Seminar je zatvoren potresnom životnom pričom Nermina Belkića koji je pri UGOS-u predsjednik za sport.

Po završetku seminara posjetitelji su mogli da se prijave na kurs znakovnog jezika.

Victor Hugo: „Kakve veze ima gluhoća uha, ako um čuje. Jedina prava, neizlječiva gluhoća je gluhoća uma.“

(Za Tuzlanski.ba Maja Smajlović)