Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti u borbi protiv trgovine i krijumčarenja ljudi
Foto: Arhiva

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, na osnovu poziva EUROPOL-a, formirao je predmet, te odredio da akcijom u ime Tužilaštva BiH rukovodi i koordinira rad policijskih agencija tužilac iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, navodi se.

"Tokom trajanja akcije pod okriljem EUROPOL-a, FRONTEX-a i INTERPOL-a Tužilaštvo BiH je koordiniralo aktivnosti MUP-a RS Uprave za organizovani i teški kriminalitet na dokumentovanju krivičnog djela međunarodnog navođenja na prostituciju,  kojom prilikom su u okviru navedene međunarodne akcije, dana 06. juna 2024. godine na području grada Banja Luke locirane dvije osobe, strane državljanke, zbog sumnje da se radi o žrtvama međunarodnog vrbovanja radi seksualne eksploatacije", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, ovo je nastavak aktivnosti Tužilaštva BiH i MUP RS Uprave za organizovani i teški kriminal iz aprila mjeseca ove godine, kada su pronađene dvije strane državljanke i uhapšena dvije osumnjičene osobe zbog osnova sumnje da su članovi grupe za međunarodno navođenje na prostituciju.