TK: Seksualni odgoj u školama - da ili ne?
Foto: Tuzlanski.ba

Mladi ljudi u našoj zemlji ne znaju dovoljno o svojim seksualnim pravima niti o svemu što seksualnost obuhvata.

seks edukacijaU drugoj polovini prošle godine rađeno je istraživanje čiji rezultati govore da mladi o seksu najviše saznaju usput, od vršnjaka, te putem televizije i interneta.

Pridoda li se tome činjenica da stid i društvena klima često negativno utiču na otvoreni razgovor o seksualnosti, a da u BiH nema dovoljno savjetovališta ovog tipa, potreba uvođenja seksualne edukacije u škole pokazala se još opravdanijom.

Postavlja se pitanje ko bi predavao ovaj predmet, te ko bi educirao učitelje i profesore, koji su i sami često needucirani i indoktrinirani.

Otvoreno je pitanje na koji način učenici trebaju sticati znanje o seksulanosti, odnosno bi li o tome trebali učiti kroz druge predmete, kako je to sada, ili kroz zasebni predmet, te hoće li on biti obavezan ili izborni.

Struka smatra da se odgojno treba djelovati kroz sve predmete, onda kada se za to ukaže prilika. Problem je što se i nastavnici zatvaraju kada djeca žele pričati o seksualnosti, pa glavne informacije obično zaostaju. Kada je u pitanju uvođenje seksualnog odgoja kao predmeta, postavlja se pitanje hoće li to riješiti sve probleme koje mladi imaju. Pedagodinja Senada Pepeljak smatra da se sve ipak, vraća na temelje, obitelj. Seksualnost je kod nas još tabu-tema, uz koju se veže određeni sram.

Djeca žele razbiti tu famu oko seksa, ali društvena tradicija im to uglavnom ne dozvoljava. U pedagoškim krugovima se razgovara o ovoj temi, ali se još ne nazire program prihvatljiv svima. Nastavnici imaju osjećaj da djeca kod kuće dobijaju šture ili nikakve informacije vezane za seksualnost. Smatraju da roditelji, nažalost, djecu prepuštaju samima sebi, pa o svome tijelu najviše saznaju putem televizije i interneta.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK smatraju da i škola treba dati osnovne sadržaje o seksu, ali bez sprege sa roditeljima djeca mogu imati samo loša iskustva.

RTVTK / Tuzlanski.ba