Szijjarto nakon sastanka s Dodikom: Mađarska će biti protiv Rezolucije o Srebrenici
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik RS Milorad Dodik boravi u Budimpešti gdje se sastao sa premijerom Viktorom Orbanom i ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom.

Szijjarto je kazao je da za Mađarsku mir na Balkanu najvažniji pa će zbog toga, između ostalog, glasati protiv Rezolucije o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a.

"Mir na Balkanu je ključan za stabilnost cijele Evrope. Zapadni Balkan je u susjedstvu Mađarske i mi želimo da učinimo sve da se mir očuva. Kao i cijela Evropa, i Zapadni Balkan ima svoju burnu i kompliciranu historiju. Trenutno je dosta komplicirana situacija i mi smatramo da je sredstvo za smanjenje tenzija približenje Balkana EU. Svjedoci smo da evropske odluke dovode do povećanja tenzija i to često dovodi do opasnosti od izbijanja novih kriza. BiH je napravila ozbiljne iskorake i u martu je odlučeno da se započne pregovarački proces i važno je da svaki entitet i svi narodi u BiH daju svoj doprinos da BiH što prije postane članica EU", rekao je Szijjarto.

On je istaknuo da je tu 'harmoniju' razbio visoki predstavnik u BiH Christian Schmmidt.

"Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti razbijena je jednostranim djelovanjem predstavnika međunarodne zajednice koji je na svoju ruku promijenio Izborni zakon. To razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje Rezolucije o Srebrenici u UN-u koja bi mogla da dovede do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da je jačanje tenzija nešto što treba prekinuti. Mađarska će glasati protiv Rezolucije koja namjerno ili nenamjerno demoralizira srpski narod", naveo je Szijjarto.

On je kazao da se međunarodna zajednica treba prestati miješati u unutrašnje stvari u BiH

"Isto tako smatramo da međunarodni predstavnici treba da završe sa miješanjem u unutrašnje stvari u BiH i prestati prijetiti sankcijama. Morao vratiti Bosni i Hercegovini suverenitet. Ne smije se stati na put ubrzanom procesu u evropske integracije. Mađarska će učiniti sve u tom interesu da se pospješe evropske integracije BiH i da se održi prva međuvladina konferencija BiH i EU", rekao je Szijjarto.