Foto: Tuzlanski.ba

Građani i građanke Tuzle sutra će moći da uživaju u Svečanom baletnom koncertu koji će početi u 19 sati u Narodnom pozorištu Tuzla. 

Koncert će izvesti učenice Odsjeka za klasični balet u klasi nastavnice Željke Marinić. Za Tuzlanski.ba Željka je ispričala kako je dovela ovu vrstu umjetnosti u Tuzlu, šta će građani moći doživjeti na sutrašnjem koncertu, ali i otkrila nam je kakve talente Tuzla ima kada je riječ o baletu.

''U Tuzlu sam se vratila prije 13 godina iz Hrvatske gdje sam učila balet kod čuvenog baletnog igrača Tončija što je u meni probudilo ogromnu ljubav prema ovom segmentu umjetnosti. Na prijedlog moje kolegice Remire Osmanović, glumice koja me povezala sa dragim prijateljem Adnanom Mujkićem iz Pozorišta Mladih odlučili smo da oformimo nešto novo u našem gradu, a to je upravo bio baletni studio u kojem sam radila devet godina i ispratila mnogo generacija.'', prisjeća se Željka.

Iz tog studija potekle su prve balerine koje su ispisale historiju grada ostavivši pečat kao prva generacija školovanih balerina, priča naša sagovornica.

''Balet je umjetnost, vrlo teška i vrlo lijepa, ali zahtjeva potpunu posvećenost i izloženost stalnom fizičkom vježbanju i koncentraciji. Mogu se pohvaliti da su sva moja djeca iz škole odlično podnosila sve prepreke koje su ispred njih stvarale i dokazale da su spremne da baletni odsjek predstavimo onako kako dolikuje.'', objašnjava.

"Koncert koji će biti održan u Narodnom pozorištu biće nezaboravan ugođaj za ljubitelje umjetnosti", kaže Željka.

''Svečani baletni koncert će biti zaista poseban po svojoj raznolikosti varijacija iz čuvenih klasičnih baleta, prekrasne muzike i jos ljepših kostima koje smo, uglavnom, sami radili.  Odlučila sam da po ko zna koji put ovom gradu i publici ponudim nešto novo, nešto što nemaju priliku gledati svaki dan.'', ističe.

Dodaje i kako zainteresovanost za ovu vrstu umjetnosti raste iz dana u dan.

Zainteresiranost djece raste kada dolaze na ovakve događaje i uživo gledaju varijacije balerina te se upisuju u baletni studio, a ja ih onda lagano uvježbavam i u njima gradim ljubav prema ovoj najljepšoj umjetnosti. Pozorišta na taj način postaju mali regruti za upis u prvi razred. Jako je to puno posla, ali ja ga volim i s ljubavlju ga radim'', kaže.

Tuzla je puna talenata, priča nam, samo je važno adekvatno ih usmjeravati i podržavati.

''Talentirane djece itekako ima,  a njih se trudim da na poseban način zadržim i usmjerim pažnju na rad. Dokle god mogu, želim, a i hoću, ovom gradu ostavljati ću pečate kulture'', zaključuje naša sagovornica.

Ulaz na sutrašnji baletni koncert je besplatan za sve posjetitelje. (Tuzlanski.ba)