Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković tokom trajanja Bledskog strateškog foruma susreo se danas, u okviru programa bilateralnih sastanaka, sa državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i Sjeverne Irske za Evropu i Sjevernu Ameriku Stephenom Doughtyjem.

Susret Konakovića i ministra UK za Evropu i Sjevernu Ameriku Stephena Doughty-a
Foto: Fena

Ministar Konaković zahvalio je Ujedinjenom Kraljevstvu na snažnoj podršci suverenitetu Bosne i Hercegovine i angažiranoj ulozi UK na rješavanju regionalnih izazova.

Osvrnuo se na aktuelna politička, sigurnosna i druga pitanja u BiH i regiji, te naglasio zahvalnost i važnost rasprave o stanju u Bosni i Hercegovini i regiji koja je vođena u Parlamentu Velike Britanije posebno u kontekstu izvještaja Odbora Doma lordova za međunarodne odnose i odbranu.

Ministri su razgovarali o planovima i nastavku bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i UK fokusirane na različite oblike razvojne pomoći kroz projekte usmjerene na jačanje vladavine prava, demokratije i zaštite temeljnih ljudskih prava, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne politike.

Ministar Doughty u okviru svojih nadležnosti vodi aktivnosti vezane za pitanja saradnje UK i EU, saradnju UK sa OSCE-om i Vijećem Evrope, NATO-om i sigurnosnom politikom te su ministri razgovarali o modalitetima nastavka saradnje na mnogim poljima između BiH i UK.

Ministar Konaković je zahvalio UK na doprinosu NATO-vim projektima izgradnje odbrambenih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.