Strpite se još sutra, već od nedjelje sunačni period
Foto: Tuzlanski.ba

Iako su meteorolozi u noći sa petka na subotu najavili prestanak padavina u većem dijelu zemlje, to se još ne događa.

Prema prognozama koje nas očekuju u naredim danima kišne padavine će biti do nedjelje nakon čega nas očekuje period sunčanog i toplog vremena sa temperaturama do 28 stepeni.

Izgledi vremena za naredna tri dana:

U petak, 16.05.2014, u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Poslije podne intenzitet padavina će oslabiti. Uglavnom će pasti između 15 i 30 litara po metru kvadratnom novih padavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8 °C, na jugu od 7 do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 13 °C, na jugu do 17 °C.

U subotu, 17.05.2014, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa slabom kišom i lokalnim pljuskovima. Padavine nisu obilne, od 5 do 10 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera, krajem dana u skretanju na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka između 2 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 7 do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 °C.

U nedjelju, 18.05.2014, pretežno oblačno. U drugoj polovini dana se očekuju slabi lokalni pljuskovi u Bosni. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 3 i 8 °C, na jugu Hercegovine od 8 do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 23 °C.

Biometeorološka prognoza: Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika, izraženije na sjeveru zemlje. Hronični bolesnici i meteoropate još uvijek će imati pojačane tegobe, stoga je preporučljivo reducirati aktivnosti. Dodatni problem će predstavljati i neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine. Sa odmicanjem dana, negativni uticaj trebao bi postepeno slabiti. Na jugu, uz manje padavina, opšta slika će biti ljepša, mada će i ovdje biti dosta svježije uz povremeno sjeverno strujanje.