Stanje sa požarom na deponiji u Kladnju stabilizovano je uslijed sinoćnih padavina, još uvijek ima dima u tragu, ali u znatno manjem obimu, saopšteno je iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

Stabilizovano stanje: Padavine pomogle da se ugasi požar u Kladnju
Foto: DVD Kladanj

Podsjećamo, do požara na deponiji otpada u Kladnju je došlo 1. augusta, a proteklih dana trajala je opsežna borba sa gašenjem vatre u kojoj su učestvovale sve raspoložive vatrogasne jedinice sa područja Tuzlanskog kantona.

S obzirom na tešku situaciju koja je predstavljala veliki izazov za vatrogasce zbog nepristupačnosti terena, ali i opasnih tvari koje su ugrožavale zdravlje, padavine su donijele pravo olakšanje jer je vatra skoro u potpunosti ugašena. 

Požari na deponijama otpada najčešće nastaju zbog spontane samozapaljivosti organskih materijala, hemijskih reakcija među odloženim tvarima, vanjskih izvora vatre kao što su bačene cigarete ili vatrometi, te akumulacije zapaljivih plinova poput metana.

Također, nepropisno odlaganje opasnih ili zapaljivih materijala može značajno povećati rizik od požara.

Međutim, iako je ovaj požar ugašen, vatrogasci u Kladnju jučer su se borili sa požarom na Konjuhu.

''Požar koji je jučer na Konjuhu obuhvatio oko 10 hektara borove šume trenutno je pod kontrolom i ne širi se dalje. Međutim, još uvijek ima starih klada i panjeva koji se dime. Radnici JP Šume TK su na terenu i prate situaciju'', navode iz Kantonalne uprave Civilne zaštite. 

Osim požara u Kladnju, desili su se i požari u Tuzli, Banovićima, Lukavcu, Gradačcu i Srebreniku. Najčešće je riječ o požarima niskog rastinja koji su u većini slučajeva kombinacija visokih temperatura zraka i nepažnje građana zbog čega se apeluje na oprez.

Podsjećamo, jučer je jedna žena izgubila život u požaru u naselju Bilalići u Teočaku. 

Vezani članak U požaru u Teočaku život izgubila jedna osoba

Visoke temperature predstavljaju rizik i veće šanse za nastanak požara, a u kombinaciji sa nemarom građana mogu izazvati velike posljedice.

Apeluje se na građane da budu posebno oprezni jer najčešće gori nisko rastinje koje u kombinaciji sa visokim temperaturama zraka i vjetrom može brzo razviti plamen i nanijeti velike posljedice.