Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, izazvao je burne reakcije nakon izjave u kojoj je u isti kontekst stavio prvog predsjednika Republike BiH, Aliju Izetbegovića, i osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, govoreći o reformi obrazovnog sistema u bh. entitetu RS.

Sporna izjava visokog predstavnika: Schmidt u isti kontekst stavio Izetbegovića i Mladića
Foto: Arhiva | Izazvao brojne reakcije

Visoki predstavnik Christian Schmidt, komentarišući sramotni nastavni plan u bh. entitetu RS, izjavio je da će poduzeti sve kako bi se poboljšao cjelokupni obrazovni sistem u BiH. Ali je izazvao šok kada je, stavljajući u istu ravan, spomenuo osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno s prvim predsjednikom Republike BiH, Alijom Izetbegovićem.

Schmidt je istakao kako ne voli vidjeti dvije škole pod jednim krovom, jedna škola jedan krov.

"Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao... Ne Kovačević... Ne možemo imati takvu razliku... Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama", rekao je Schmidt u emisiji na televiziji Face.

Jakub Bielamowicz analitičar i istraživač koji pokriva zemlje Zapadnog Balkana i Centralne Evrope za Institut Nove Evrope, istraživački centar sa sjedištem u Poljskoj, na društevnoj mreži X komentarisao je Schmidtovu izjavu, istakavši da je ovo novi pad za OHR.

''Novi pad za OHR BiH i Christiana Schmidta koji je upravo suprotstavio Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine koji je vodio zemlju kroz rat 1992-95 do neovisnosti, s Ratkom Mladićem, osuđenim ratnim zločincem koji služi doživotnu kaznu zatvora u Haagu'', napisao je on.

Alija Izetbegović nije osuđen za dešavanja iz rata 1995. godine, za razliku od zločinca Ratka Mladića koji služi svoju doživotnu kaznu u Haagu.