Socijaldemokratija više ne stanuje ovdje: SDP prvi put izgubio Tuzlu
Foto: Tuzlanski.ba

Prema nepotvrđenim informacijama, Stranka demokratske akcije je osvojila najveći broj glasova na području Tuzlanskog kantona. Tako bi SDA mogla od ukupno 35, imati 14 poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, a kada se obrade svi glasački listići, nije isključeno i da bi taj broj mogao još porasti, piše Oslobođenje.

No, ovaj raspored će se najvjerovatnije promijeniti kada se prebroje svi glasački listići. SDA će ostati ubjedljivo prva, ali se na drugom i trećem mjestu očekuju SBB i DF. Prema prvim procjenama, SDPBiH bi mogao završiti na trećem mjestu.

Problemi su veliki

Kada je u pitanju pobjednička stranka, Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA, kazao je da je zadovoljan izbornim rezultatom.

- Ono što je bitno jeste da vodimo za Skupštinu Kantona. Jer, u Skupštini i Vladi se rješavaju problemi građana našeg kantona. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi Tuzlanski kanton i sačekat ćemo konačne rezultate, da vidimo koliko ćemo imati poslanika i onda brzo na osnovu programa tražiti partnere, kako bismo što prije uspostavili vlast. Problemi su veliki u Kantonu, treba ih rješavati, kazao je Fazlić.

Ramiz Zahirović, predsjednik Izbornog štaba KO SDP-a Tuzla, izjavio je da nije zadovoljan izbornim rezultatima, jer oni nisu ni blizu onoga što su u ovoj partiji planirali. SDPBiH je na prošlim izborima imao 13 poslanika u Skupštini, a na ovim izborima bi mogli osvojiti pet ili šest mandata.

- Očekivali smo da ćemo padati, ali ne ovoliko koliko jesmo. Vrlo je bitno da ćemo imati iz ove izborne jedinice zastupnike u Skupštini Kantona, ali i u federalnom i državnom Parlamentu. U Skupštini TK-a računamo da bi to moglo biti šest poslanika. Ispod pet neće biti sigurno. Mislim da će biti šest, kazao je Zahirović.

Inače, ovi izbori na području Tuzlanskog kantona, ali vjerovatno i cijele države, ostat će upamćeni po tome da je SDP prvi put izgubio utrku u Tuzli. Crvena Tuzla je godinama bila možda i najveće uporište SDP-a u državi.

Bože, pomozi!

- Da smo makar drugi. To bi bilo super. Daj Bože da ne budemo četvrti. Ono što sam gledao za državni i federalni Parlament, SDP je četvrta partija u Tuzli. Pretpostavljam da je tako i za Skupštinu Kantona. Ako ne četvrti, onda smo vjerovatno treći. Ne vjerujem da smo drugi, kazao  je Zahirović.

A vodeća stranka u Tuzli je, prema nezvaničnim informacijama SBB, a slijede je Demokratska fronta i SDA. Prema drugim izvorima, DF je prvi, a SBB drugi.

Mahir Mešalić, predsjednik Demokratske fronte u Tuzlanskom kantonu, kazao je da je zadovoljan rezultatom, te da još čeka konačne rezultate, kako bi u stranci znali koliko će u Skupštini TK-a imati poslanika.

- S obzirom na to da smo relativno mlada stranka, ovo je zaista zadovoljavajući rezultat. Kada budemo imali sve podatke, onda ćemo moći nešto više reći, kazao je Mešalić.