Foto: Tuzlanski.ba

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu Socijaldemokratska partija BiH održala je svoj završni predizborni skup, gdje su okupljenim građanima i simpatizerima predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti na skorašnjim Opštim izborima, koji će biti održani u nedjelju 12. oktobra.

Nakon 40 centralnih skupova širom BiH i nakon bezbroj lokalnih skupova, SDP BiH svoju predizbornu kampanju završava u Sarajevu. Iako mnogi nisu očekivali ovoliki broj okupljenih simpatizera u glavnom gradu BiH, večerašnji skup dokazuje da SDP, uprkos svim opstrukcijama, lažima i podmetanjima, i dalje predstavlja respektabilnu političku snagu te će i dalje biti relevantan učesnik donošenja svih političkih odluka vezanih za budućnost ove zemlje.

Mnogi nisu očekivali ovakvu sliku večeras, očekivali su totalni krah, očekivali su da se raspadnemo, a nikad jači nismo bili. Ujedinjeni sa svim narodima i građanima ove zemlje, kojima je stalo da se ne zaustavimo na putu napretka, pobrinut ćemo se da nastavimo uspješan posao koji smo uradili u posljednjem mandatu, posao koji niko, prije nas, nije uradio“, istaknuo je dr. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH.

Prisutnima su se, između ostalih, na završnom skupu obratili Dževad Bećirević, nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo, Damir Mašić i Svetozar Pudarić, nosioci lista za Federalni parlament, kao i potpredsjednici SDP BiH Lidija Korać i Damir Hadžić, federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i Slaviša Šućur, kandidat za Skupštinu KS.

Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP BiH i aktuelni premijer FBiH, naveo je da SDP nikada neće ustuknuti pred onima koji žele dijeliti ovu zemlju.

Što je više BiH, to je više SDP-a. Što je više SDP-a, to je više BiH. Niko se ne može pohvaliti sa rezultatima kao što su naši, sve što smo obećali, ispunili smo, zato i dalje, čista obraza, možemo nastaviti obećavati“, naglasio je Nikšić.

 Dževad Bećirević, nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo, rekao je kako SDP ima tim koji će promijeniti stanje u ovom kantonu.

Prije 10 godina stajao sam pred građanima, isto kao večeras, i tada sam postao načelnik Opštine Centar. Sada stojim pred vama i vidim istu energiju kada sam preuzeo načelničko mjesto, a to može značiti samo jedno, da nakon 12. oktobra ujedinjeni idemo popraviti stanje u Kantonu Sarajevo“, rekao je Bećirević.

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP BiH i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, naveo je kako na ovim izborima treba cijeniti djela, a ne prazna obećanja.

Izgradnja Koridora 5C je evidentan dokaz da sve ono, što smo obećali, uspjeli smo i uraditi. Ljudi su umorni od obećanja, zato im treba pružiti nešto konkretno. Autoput smo gradili u svim dijelovima BiH, kako bi omogućili bh. građanima da budu što bolje povezani“, rekao je Hadžić.

Lidija Korać, potpredsjednica SDP BiH, istaknula je kako ova partija nikada ne može biti ista kao ostale stranke u BiH.

Nismo isti kao ostali, jer oni, koji glasaju za SDP, žele imati BiH kao svoju prvu i jedinu domovinu. Mi smo partija koja je garant da će ideja socijaldemokratije živjeti i dalje“, dodala je Korać.

Bakir Hadžiomerović, kandidat za Predsjedništvo BiH, rekao je kako je jedini put u budućnost BiH put u Evropsku uniju i NATO.

Njihov put je valjanje u Dejtonskom blatu, a to je put prošlosti. Nema kompromisa oko suštinskih stvari, a to je cjelovita, nedjeljiva i multetnička BiH zasnovana na tekovinama ZAVNOBiH-a. Mi živimo zajedno, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Jevreji, Bosanci i Hercegovci, zajedno u jednoj zemlji, ujedinjeni“, zaključio je Hadžiomerović.