Rusija na proljeće isplaćuje BiH 125 miliona dolara duga SSSR-a (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Bosna i Hercegovina naredne godine treba dobiti 125 miliona dolara na ime otplate dijela duga Sovjetskog Saveza prema Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Nakon što je ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao ukaz o isplati, novac bi trebao biti operativan na proljeće.

[embed width"100%"]http://www.federalna.ba/files/002016/Decembar/26.12.2016/d2_gordana.mp4[/embed]

Od 125 miliona dolara Federaciji pripada 58 posto, 29 RS-u, 10 bh. organima vlasti i preostalih tri posto Brčko Distriktu. Raspodjela izgleda ovako:

Federacija – 72.592.000 dolara
RS – 36.296.000 dolara
BiH – 12.516.000 dolara
Brčko Distrikt – 3.755.000 dolara

"To pokazuje pozitivan odnos Rusije prema BiH, a unuta nje i prema RS-u i mislim da je to prvi i jedini slučaj da neka od zemalja taj dug dobila u novcu a ne u robama", kaže Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iako većina izbjegava govoriti o ovoj temi, ocjenjujući da je još rano za procjene za šta će novac biti usmjeren, u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH su odlučni. Dio novca ide za gradnju graničnog prijelaza na mostu Ljubovija-Bratunac, što će koštati više od 10 miliona maraka.

Koliko je bitna isplata potraživanja iz Rusije, toliko je i transparentna raspodjela sredstava dobijenih sukcesijom.

"Očekujem da će sredstva biti iskorištena za razvoj i poticaj poduzetništva, zapošljavanje, a ne kao što je uobičajno za krpljenje proračuna i ogromnu javnu potrošnju", ističe Martin Raguž, delegat u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda BiH.

BiH je jedina država bivše Jugoslavije koja još nije naplatila potraživanja domaćih firmi koje su izvozile u bivši Sovjetski Savez.

O klirinškom dugu iz Ruske ambasade nisu željeli govoriti dok se ne potpiše Sporazum između delegacija dvije zemlje, što bi se trebalo dogoditi, poručuju, za manje od dva mjeseca. (federalna.ba)