Region Sandžaka: Turska ulaže u Srbiju 300 miliona dolara
Foto: Tuzlanski.ba

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, uz prisutvo ambasadora Turske u Srbiji Mehmeda Kemala Bozaja, razgovarao sa predstavnicima turske Eksim banke o kreditu za rehabilitaciju i izgradnju državnih puteva u Srbiji, u regionu Sandžaka.

turska-srbija1Ugljanin je u današnjem razgovoru sa predstavnicima banke na čelu sa Alijem Korayem Erdenom, počeo razgovore o 40 miliona dolara kredita za rehabilitaciju i izgradnju dvije saobraćajnice u Sandžaku - od Novog Pazara do Aljinovića i rekonstrukciju državnog puta od Pazarišta do Tutina.

„Rehabilitacija i izgradnja ove dve saobraćajnice, s obzirom na direktnu vezu sa Koridorom 11, od vitalnog je značaja za ukupan ekonomski i socijalni razvoj ovog regiona, a time i cijele zemlje", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Razgovori o otvaranju kreditne linije se nastavljaju u februaru u Ankari, u vrijeme zasjedanja Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske.

Ministar Ugljanin je pozdravio dolazak Eksim banke u Srbiju i pozvao ih da učestvuju u kreditiranju dijela Koridora 11, od Požege do Boljara, a druge turske privredne subjekte da ulažu u Srbiju.

Iz Ugljanonovog kabineta je sopšteno i da je današnji sastanak nastavak inicijalnih razgovora održanih juče, 14. januara, a realizacija dijela ovog projekta, put Novi Pazar – Aljinovići, mogao bi da počne u prvoj polovini ove godine.

Eksim banka je u svom planu za 2013. godinu predvidjela da u infrastrukturne i druge projekte u Srbiji plasira 300 miliona dolara.

Anadolija / Tuzlanski.ba