Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine objavio je finansijske izvještaje za rudnike mrkog uglja Kreka i Đurđevik za 2023. godinu. 

Problemi u rudnicima Kreka i Đurđevik: Višemilionski gubici, upitne javne nabavke, sudski sporovi
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Brojni problemi u načinu poslovanja oba rudnika

Revizori su za finansijske izvještaje oba rudnika dali negativno mišljenje, a razlozi su mnogobrojni. 

Kada je riječ o Rudniku mrkog uglja Kreka, ključna pitanja koje su revizori istaknuli odnose se na dugovanja rudnika te zabilježene gubitke, upitne javne nabavke, nezakonito upravljanje imovinom u suprotnosti sa zakonskim odredbama. 
 
''Društvo je tokom 2023. godine izvršilo prodaju nekretnina i ostvarilo prihode u iznosu od 4.659.500 KM za nekretnine koje pri zaključenju ugovora nisu bile evidentirane u knjigovodstvenim evidencijama'', navedeno je u revizorskom izvještaju.

Dalje navode da je Društvo ostvarilo gubitak u 2023. godini u iznosu od 38.060.311 KM, a akumulirani gubitak na 31. 12. 2023. iznosi 583.487.654 KM i premašuje iznos osnovnog kapitala za 188.649.404 KM.

Koeficijent tekuće likvidnosti na datum bilansa je 0,144,što ukazuje na to da Društvo tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati obaveze. Takve okolnosti, navode, stvaraju sumnju u sposobnost Društva da nastavi sa vremenski neograničenim poslovanjem, što nije objavljeno u finansijskim izvještajima u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH.

''Također, protiv Društva se vode sudski sporovi ukupne vrijednosti 35.416.945 KM.
Navedeno stvara sumnju u njegovu sposobnost da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem'', navode. 

Između ostalog, važna stavka koju ističu revizori odnosi se i na izostanak aktivnosti za povećanje osnovnog kapitala u iznosu od 80.181.617 KM na osnovu uplata Vlade FBiH za izmirenje obaveza po osnovu poreza i doprinosa u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH. 

Pod upitnikom i evidentiranje zaliha uglja

Izvještaj pokazuje i značajna odstupanja u vezi s evidentiranjem zaliha uglja, što ukazuje na nepridržavanje međunarodnih računovodstvenih standarda. Ova praksa ima direktan utjecaj na tačnost iskazivanja financijskih podataka, posebno u pogledu procjene vrijednosti zaliha i određivanja njihovog efekta na poslovni rezultat. 

''Društvo ne vrši evidentiranje zaliha uglja u skladu sa zahtjevima MRS-a 2 – Zalihe, jer ne vrši obračun proizvodnje uglja, zbog čega nije moguće utvrditi efekte razlike između njegove prodajne cijene i cijene koštanja. Zalihe sirovina, materijala i rezervnih dijelova u iznosu od 15.476.906 KM nisu iskazane u skladu sa zahtjevima paragrafa 9. MRS-a 2 – Zalihe, s obzirom na to da Društvo nije vrednovalo, odnosno utvrdilo njihovu neto nadoknadivu vrijednost na datum bilansa'', navedeno je. 

Kakvo je stanje u Rudniku Đurđevik?

Situacija u Rudniku Đurđevik nije ništa bolja. Propusti u primjeni računovodstvenih standarda i zakonskih regulativa obilježili su i njihovo poslovanje zbog čega su od revizora također dobili negativnu ocjenu. 

Revizori su, pored brojnih nepravilnosti u poslovanju, utvrdili i da je gubitak premašio iznos osnovnog kapitala. Također su istaknuli da nisu jasno utvrđeni kriteriji za formiranje cijene i vrednovanje zaliha uglja, dok Pravilnik o javnim nabavkama nije usklađen s važećim izmjenama zakona.

''Na datum bilansa nije izvršena ocjena postoje li bilo kakvi pokazatelji da je vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme umanjena, niti je vršena procjena nadoknadive vrijednosti za takvu imovinu shodno MRS-u 36 – Umanjenje vrijednosti imovine, i odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH. To može imati za posljedicu da je nadoknadivi iznos imovine manji od njene knjigovodstvene vrijednosti iskazane u iznosu od 36.600.447 KM, odnosno da su imovina i finansijski rezultat za 2023. godinu precijenjeni'', navode revizori. 

Istaknuti su ozbiljni propusti u načinu vođenja zaliha, što može uticati na vjerodostojnost prikazanih finansijskih podataka. Preciznost vrednovanja zaliha ključna je za realno prikazivanje finansijskog stanja preduzeća, a nedostaci u vođenju evidencija i nepoštivanje međunarodnih računovodstvenih standarda mogu dovesti do značajnih odstupanja. U nastavku su ključni problemi koje je revizija utvrdila u vezi sa vođenjem zaliha.

''Ne možemo potvrditi vrijednost iskazanih zaliha u iznosu od 7.882.942 KM, zbog toga što Društvo ne prati ročnu strukturu zaliha, ne utvrđuje njihovu neto nadoknadivu vrijednost i ne vrši obračun proizvodnje na osnovu odgovarajućih knjigovodstvenih dokumenata, što nije u skladu sa zahtjevima MRS-a 2 – Zalihe'', istaknuto je kao jedan od ključnih problema.

Rudnik mrkog uglja Đurđevik je ostvario gubitak u 2023. godini u iznosu od 21.271.845 KM, a akumulirani gubitak na 31. 12. 2023. godine iznosi 53.895.726
KM i premašuje iznos osnovnog kapitala za 12.091.798 KM.

''Kratkoročne obaveze iskazane su u iznosu od 38.882.403 KM, tekuća imovina u iznosu od 12.808.716 KM, a koeficijent tekuće likvidnosti na datum bilansa je 0,33, što ukazuje na to da Društvo tekućim sredstvima nije u mogućnosti blagovremeno izmirivati obaveze. Ove okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem, što nije objavljeno u finansijskim izvještajima'', navode dalje revizori.

Rudnik također nije provodio redovne mjere upravljanja rizikom i mjere za obezbjeđenje adekvatnosti kapitala u skladu sa Zakonom o finansijskom poslovanju s obzirom na to da posluje u uslovima nelikvidnosti i insolventnosti, te da je akumulirani gubitak iznad visine osnovnog kapitala.

''Nije proveden sveobuhvatan popis imovine i obaveza, jer njime nije izvršen stvarni popis investicija u toku, potraživanja i obaveza, niti je izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom. To nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH'', stoji u izvještaju.

Ni postupci javnih nabavki nisu provedeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

''Prije pokretanja postupaka javnih nabavki i sačinjavanja tenderske dokumentacije, nije osigurano učešće službenika za javne nabavke i realizacija ugovorenih usluga nije u skladu sa zaključenim ugovorima. Navedeno se odnosi na nabavku usluga izvođenja rudarskih radova (78.513.021 KM) i usluga iznajmljivanja mehanizacije (1.376.897 KM) KM, koji predstavljaju poslove iz redovne djelatnosti Društva'', zaključeno je.

Zaključci revizije ukazuju na ozbiljne izazove s kojima se suočavaju rudnici Kreka i Đurđevik, uključujući nakupljene gubitke, nedostatke u javnim nabavkama i brojne sudske sporove. Ovi problemi dodatno ugrožavaju ionako teško poslovanje, te zahtijevaju hitne mjere, ali i odgovornost, kako bi se stabiliziralo stanje i spriječile dalje finansijske štete.

Bez adekvatnih reformi i usklađivanja poslovanja s propisima, dugoročna održivost ovih rudnika ostaje neizvjesna, a negativni trendovi mogli bi dovesti do još većih gubitaka i posljedica za cjelokupan rudarski sektor.