Prema podacima turističkih radnika: Bosanci spasili sezonu u Makarskoj
Foto: Tuzlanski.ba

Iznenađenje je da su Nijemce i Čehe u Makarskoj pretekli Bosanci i Poljaci, prenosi Dnevni Avaz

\"makarskaaa\"Statistike su pokazale da Bosanci i Hercegovci, sada već tradicionalni gosti, čine čak 12 posto od ukupnog broja turista na ovoj rivijeri. Sezona je, uprkos nezadovoljstvu turističkih radnika, za deset posto bolja od prošlogodišnje. To su podaci Turističke zajednice Makarske, u kojoj je ove godine najveći broj gostiju bio upravo iz naše zemlje.

U izvještaju Turističke zajednice dalje se navodi da Makarska bilježi sve veći broj gostiju iz Norveške. Zanimljivo je da ovi Skandinavci govore našim jezicima s lako primjetnim bosanskim naglaskom.

- U odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, Makarska rivijera bilježi osam posto više noćenja, dok makarski gosti ostaju koji dan duže nego prethodnih godina - kazao je Tonči Lalić, uposlenik Turističke zajednice Makarska.

Analiza gostiju koji su ove godine boravili u ovom primorskom gradu pokazala je da se povećao broj gostiju s istoka. Turisti iz evropskih zemalja dolaze u nešto manjem broju, tako da, osim bh. građana kojima je Makarska omiljena turistička destinacija, tu su i Slovenci, Poljaci, Srbijanci i Crnogorci.

Iznenađenje je da su Nijemce i Čehe, koji su nekada bili stalni gosti ove hrvatske obale, po broju noćenja pretekli i Bosanci i Poljaci.

Tuzlanski.ba