Foto: Tuzlanski.ba

Svjetski dan oboljelih od dijebetesa obilježava se svakog 14. novembra još od 1991. godine.

Obilježavanje Svjetskog dana oboljelih od dijabetesa pokrenule su Međunarodna federacija za borbu protiv dijabetesa i Svjetska zdravstvena organizacija, a koristi se za podizanje svijesti o prevenciji ove  bolesti, kao i držanja dijabetesa pod kontrolom.

I ove godine, učešće u obilježavanju ovog važnog datuma uzelo je i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“ u okviru Sekcije za javno zdravstvo. Aktivnosti su podijeljene u dva dijela i provedene su u petak i subotu.

U petak su održana predavanja na temu „Dijabetes“ u Gimnaziji Meša Selimović, Gimnaziji Ismet Mujezinović i Medicinskoj školi. Cilj predavanja je bio djelovati na širu zajednicu tako što će se edukovati grupa mladih o načinu prevencije dijabetesa i ukoliko dođe do takvog poremećaja metabolizma, kako održavati normalan nivo glukoze u krvi, a oni bi nastavili svoje znanje dalje širiti.

U subotu, kod Ismeta i Meše na gradskom šetalištu, a u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, dijeljen je promotivni materijal putem kojeg se građani mogu dodatno informisati o metaboličkom poremećaju, Dijabetes melitusu. Uz to, svim zainteresovanim prolaznicima vršeno je mjerenje nivoa glukoze u krvi.

Pored aktivnosti koje su provedene u Tuzli, članovi Udruženja studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“, su bili učestvovali na aktivnostima koje su se provodile u Teočaku, također, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo.