Na pad Srebrenice - 11. jula 1995. godine, Ibro Zahirović je povremeno izlazio na balkon stana gdje je živio i snimao dešavanja vani. Taj snimak je korišten na suđenjima u Hagu.

Posljednji snimak iz opkoljene Srebrenice: Prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću
Foto: Screenshot | Posljednji snimak iz opkoljene Srebrenice

Upravo tako nastao je i posljednji snimak iz opkoljene Srebrenice, 10. i 11. jula 1995. godine.

Ibro Zahirović ovaj snimak je postavio prije nekoliko dana na svoj You Tube kanal na kojem objavljuje ratne snimke iz vlastite arhive.

Upravo je Ibro svojom kamerom bio u ulozi čuvara priča koje nikada ne smiju i ne trebaju biti zaboravljene. 

Zahirović je rođen je 25. jula 1969. godine u selu Hrnčići, opština Bratunac. Nakon osnovne škole otac mu je predložio da upiše zanat, smjer Radio-TV mehaničar. Srednju školu završio je u Bijeljini.

Vezani članak Ibro Zahirović kamerom bilježio dešavanja u opkoljenoj Srebrenici, snimci korišteni i u Hagu

S obzirom na to da mu je otac radio u Njemačkoj donosio mu je dijelove i alat za elektroniku, zbog čega je i Zahirović zavolio taj zanat kojem je posvetio cijeli život.

Jedan je od preživjelih u genocidu kojeg su srpske vojne, policijske i paravojne formacije počinile u ljeto 1995. godine nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Živi danas na Previlama kod Srebrenika. Nakon pada Konjević Polja i Cerske sa suprugom je otišao u Srebrenicu. Otac i ostali članovi njegove porodice su u to vrijeme bili u Njemačkoj.

Dolaskom u Srebrenicu u martu 1993. godine počeo se snalaziti za kasete i bateriju da bi nastavio snimati. U Srebrenici je već postojalo mnogo mini centrala koje su proizvodile struju, pa su mu neki ljudi izlazili u susret kako bi napunio bateriju.

"Svakodnevno sam nešto snimao. Radio sam to za sebe, na svoju ruku, da imam materijal kad se rat završi. Tada nikome nisam slao taj materijal", kazao je Zahirović.

Nije ni slutio da će upravo njegovi snimci biti među ključnim faktorima za dokazivanje genocida pred Međunarodnim sudom pravde.