Jordan Theobald, 29-godišnjak iz Australije je trenutno na bolničkom liječenju u Bosni i Hercegovini nakon povrede kičme koju je zadobio skokom sa starog mosta u Mostaru.

Tragičan ishod skoka sa Starog mosta: 29-godišnji mladić iz Australije ostao nepokretan
Foto: Facebook

Jordan je tokom ''putovanja života'' kako je nazvao ovaj pohod sa svojom djevojkom, došao i u Bosnu i Hercegovinu, a 25. jula ovaj par je boravio u Mostaru.

S obzirom na to da je Jordan avanturista, nije se dugo dvoumio oko skoka sa Starog mosta u Mostaru, no nije mogao ni zamisliti kako će taj skok završiti.

''Skok sa kultnog mostarskog mosta u Bosni doveo je Jordana do povrede koja je promijenila život. Pri slijetanju u vodu slomio je pršljenove, a zadobio paralizu donjeg dijela tijela. On je trenutno na intenzivnoj njezi nakon složenih operacija'', napisala je njegova djevojka Laura Mahoney.

Laura je pokrenula i akciju prikupljanja novčanih sredstava kako bi se Jordan mogao vratiti kući. 

''Njegova zarazna energija i brižna priroda privlače ljude k njemu, a poznat je po svojoj ljubaznosti, velikodušnosti i nepokolebljivoj podršci drugima. Jordan je uvijek spreman pružiti ruku pomoći, podijeliti smijeh i uljepšati nečiji dan svojim pozitivnim pogledom na život. Nekoliko godina smo štedjeli za putovanje života, koje se nažalost završilo tragedijom'', navela je.

Jordanov put ka oporavku tek počinje. Već je prošao nekoliko transfuzija krvi i potrebni su mu dodatni lijekovi kako bi se stabiliziralo njegovo stanje.

''Put koji je pred nama je dug i izazovan, ali već postoje pozitivni znaci — nakon operacija mogao je da mrda nožnim prstima i da stoji uz asistenciju nekoliko sekundi. Ovi mali, ali značajni znaci napretka daju nam nadu'', dodala je.

Emocionalni danak za Jordana i njegove voljene je ogroman, ali je i finansijski teret jednako velik. Troškovi njegove medicinske njege, u kombinaciji sa troškovima repatrijacije u Australiju, iznose više od 100.000 dolara s još više troškova koji se očekuju kasnije.

''Ovo je zastrašujuća suma i ne možemo se sami suočiti s njom. U ovoj fazi nismo sigurni šta će naše putno osiguranje pokriti. Trebamo vašu pomoć. Svaka donacija, bez obzira na veličinu, dovodi Jordana korak bliže brizi koja mu je potrebna i udobnosti okruženja svojim najmilijima. Vaša podrška će napraviti duboku razliku na njegovom putu oporavka. Jordan i ja smo vječno zahvalni na podršci koju smo već dobili i na svakoj budućoj podršci'', istaknula je Laura.