Zbog dužeg sušnog perioda, usljed ekstremno visokih temperatura, a u cilju osiguranja neophodne količine vode građanima, Grad Tuzla duži vremenski period kontinuirano vrši dostavu vode za piće putem cisterni u pojedinim naseljima.

Grad Tuzla u borbi sa izazovima zbog presušivanja izvorišta, cisterne vrše dostavu pitke vode
Foto: Ilustracija

Zbog dužeg sušnog perioda, usljed ekstremno visokih temperatura i malih količina padavina, suočavamo se sa izazovima, kao što su presušivanje izvorišta i opadanje nivoa podzemnih voda, što ugrožava opskrbu građana vodom posebno u ruralnim područjima Grada Tuzle gdje nije izgrađen sistem javnog vodosnabdijevanja.

U cilju osiguranja neophodne količine vode građanima u ovim područjima, Grad Tuzla već duži vremenski period kontinuirano vrši dostavu  vode  za piće putem cisterni.

Nosilac ovih aktivnosti je Služba civilne zaštite u saradnji sa Službom za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ-a i članovima Savjeta mjesnih zajednica, a realizuju je Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Tuzle i službe zaštite i spašavanja: Služba za vodosnabdijevanje – JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Tuzla i Službe za čistoću – JKP „Komunalac“ d.o.o. Tuzla.

Prioritetne lokacije u koje se vrši prevoz i dostavu pitke vode su područja ili dijelovi područja mjesnih zajednica bez izgrađenog sistema javnog vodosnabdjevanja, i to:

- Donja Obodnica,

- Gornja Obodnica,

- Dokanj,

- Tušanj,

- Lipnica,

- Gornja Lipnica,

- Srednja Lipnica,

- Gornja Tuzla,

- Dragunja,

- Požarnica,

- Breške,

- Grabovica,

- Slavinovići,

- Pasci

- Bukinje

- Brčanska Malta

"Ovim putem želimo da zahvalimo svim građanima na saradnji i razumjevanju, i uvjeravamo ih da će Grad Tuzla osigurati dovoljne količine vode za domaćinstva i stoku u njihovom vlasništvu.

U tom cilju kontinuirano se radi detaljna analiza potreba za vodom za svako domaćinstvo u pogođenom području,  i na osnovu iste sedmični plan dostave vode putem cisterni", navodi se u saopštenju Gradske uprave.