Skupština TK jučer je jednoglasno usvojila inicijativu kojom bi se svi studenti koji su upisani kao samofinansirajući na Univerzitetu u Tuzli izjednačili u plaćanju školarine s redovnim studentima.

Redovni i samofinansirajući studenti na Univerzitetu u Tuzli plaćati će isti iznos školarine
Foto: Arhiva

Ova inicijativa podržana je od klubova zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF).

"Imamo podjelu studenata na one kojima se školarina plaća iz budžeta TK i samofinansirajuće studente. Naša i procjena Vlade TK bila je da trebamo finansijski pomoći brucoše i to je jedna od mjera iz plana Vlade TK. Dakle, svi studenti koji ove akademske godine budu primljeni na fakultete Univerziteta u Tuzli bit će oslobođeni dodatnog plaćanja školarine, odnosno svi će plaćati na nivou školarine redovnog studiranja", kaže Šekib Umihanić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Naveo je kako žele da izjednačavanjem školarina osiguravaju jednake šanse za sve studente, te da omoguće svim studentima pristup visokom obrazovanju i pogodne uslove za studiranje, bez obzira na njihov socijalni status.

Prema odluci Upravnog odbora Univerziteta u  Tuzli, redovni studenti plaćaju školarinu u iznosu od 100 KM po semestru. Samofinansirajući studenti, u zavisnosti od fakulteta koji su upisali, plaćaju od 600, 750 ili 900 KM po semestru. 

Prihodi Univerzitetu u Tuzli bi se nadoknadili iz Budžeta Tuzlanskog kantona, s obzirom na to da su ta sredstva neophodna za redovno odvijanje nastavnog i naučnog procesa. 

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić rekao je kako je usvojena još jedna pozitivna mjera.

"Ovim bismo olakšali pristup visokom obrazovanju, smanjili troškove studiranja roditeljima studenata, ali i dodatno povećali interesovanje za studiranje na Univerzitetu u Tuzli", napisao je Halilagić. 

Usvajanjem spomenute inicijative Skupština TK je zadužila Vladu TK, kantonalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kao i Univerzitet u  Tuzli da naprave analizu zakona i ostalih propisa koje je potrebno izmijeniti kako bi se ova inicijativa provela te da o tome izvijeste Skupštinu TK.

"Ovom inicijativom želimo pomoći studentima i njihovim porodicama, te osigurati pravedno, kvalitetno i obrazovanje dostupno za sve", napisao je Umihanić.