Članovi porodica i brojni građani već se okupljaju u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari kako bi prisustvovali obilježavanju godišnjice genocida i odali počast žrtvama.

Foto: Anadolu Agency | Porodice žrtava

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice i obavljen ukop posmrtnih ostataka 14 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine.

Među građanima koji stalno pristižu u Potočare nalazi se i veliki broj mališana koji su s porodicama došli kako bi očuvali sjećanje na nevino ubijene Bošnjake u julu 1995. godine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine na kolektivnoj dženazi je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

Vezani članak Poznata imena 14 žrtava koje će u Potočarima naći konačan smiraj

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.