Duško Vujičić i Duško Maksimović, koji su osuđeni na ukupno sedam i po godina zatvora za zločine počinjene tokom 1992. na području Kotor-Varoši, upućeni su na izdržavanje zatvorske kazne.

Vujičić i Maksimović upućeni na izdržavanje kazne za zločine počinjene prije 32 godine
Foto: Fena

Vujičić i Maksimović upućeni su na izdržavanje zatvorske kazne nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu iz septembra prošle godine kojom je Vujičić osuđen na šest godina, a Maksimović na godinu i po zatvora zbog zločina počinjenih 1992. protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši. Vujičić je osuđen kao nekadašnji policajac, a Maksimović u svojstvu bivšeg rezervnog policajca.

Tužilaštvo BiH ranije je zatražilo ukidanje oslobađajućeg dijela presude i strožije kazne osuđenima, dok su Odbrane Vujičića i Maksimovića predložile ukidanje presude ili blaže sankcije, ali je Apelaciono vijeće Državnog suda odbilo ove prijedloge, javlja Detektor.

Osuđeni su za nečovječno postupanje prema civilima nesrpske nacionalnosti u Kotor-Varoši, dok su obojica, sa Savom Tepićem i Ilijom Kurušićem, oslobođeni optužbi da su od juna do kraja 1992. učestvovali u širokom i sistematskom napadu i progonu bošnjačkoga i hrvatskoga stanovništva s područja ove općine – ubistvima, zatočenjem, mučenjem, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Vujičić i Maksimović oslobođeni su većeg broja optužbi za ubistva i nečovječna postupanja, a Kurušić svih tačaka za ista djela za koja je bio optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske koji je u periodu iz optužnice bio pri policiji.

Sudsko vijeće je tada ocijenilo da nije dokazana krivica Tepića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši, kao i da je bilo potrebno dokazati njegovu svijest i znanje.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u maju 2014. godine.