Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ponovo se oglasila na društvenim mrežama i pitala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu gdje je novac. 

Dodik o američkom ambasadoru: Mislim da je Murphy spreman izdati nalog za moju likvidaciju
Foto: Anadolu Agency

Ovo je već četvrti put da Ambasada SAD-a postavlja ovo pitanje nakon što su na crnoj listi završile kompanije povezane s porodicom Dodik, prije svega s Igorom Dodikom.

Reagovao je i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Dodik se u svom današnjem obraćanju javnosti odmah obrušio na američkog ambasadora Michaela Murphyja navodeći da je on neprihvaćen i da je ambasador samo u Federaciji BiH.

Vezani članak Ambasada SAD-a ponovo pita vlasti u RS: Koliko je firmi koje nisu povezane s Dodikom izgubilo šansu?

"Ozlojeđen svojim neuspjehom i potrebom da to objašnjava sada želi da se sveti RS. Prije nego je došao ovdje najavio je stvari koje su mimo Dejtona u vezi s imovinom i to je bio eliminirajući faktor naših odnosa. Mislim da nije bio nijedan ambasador koji je toliko ličnog unio u sve to u smislu da mora biti glavni i jedini i iznad svega. U RS e naišao na potpuni otpor. Sve vrijeme njegovog mandata niko se nije sastajao s njim osim usputno ukoliko se s nekim susreo u Trebinju i Banjaluci. Radi se o jednom promašenom mandatu u kojem ništa nije ostvario. Količina laži koju je iznijela Američka ambasada u posljednje vrijeme ne može se uporediti ni s jednim drugim periodom. Uvijek je bilo dostojanstva u njihovom obraćanju i kulturnog odnosa, sada je palo na najniže grane", tvrdi Dodik.

Zatim se ponovo osvrnuo na sankcije uvedene njemu, članovima njegove porodice i kompanijama bliskim porodici Dodik navodeći da su one zasnovane na lažima.

"Od sina koji nije vlasnik firmi kojima su uvedene sankcije i upitno je puno radnih mjesta pa sve do ATV-a i UNA TV. Sve te firme dobro su poslovale, imale referentne ugovore s kompanijama iz inostranstva koje su dale certifikate za bavljenje tim poslovima, plaćale poreze i doprinose, ali su ipak sankcionisane. No, njihovo dobro ili loše poslovanje ni nije razlog sankcionisanja. Sve se to zaustavlja zato što jedan Murphy smatra da treba da se sveti RS pa onda Dodiku", naglasio je predsjednik RS.

Dodik je nastavio oštru i retoriku sa najtežim optužbama kada je riječ o američkom ambasadoru.

"Murphy predstavlja one koji su spremni da ubijaju. Američka politika nije baš bila ona koja nije na taj način rješavala probleme u svijetu. Preostalo mu je još to da uradi i da da nalog i da se dogovori s njihovim ekstremnim službama i da nešto u tom pogledu poduzme. Mislim da je on spreman na to. Razumijem da ima tamo razumnih ljudi koji to neće dozvoliti, ali mislim da je on od tih tipova koji je spreman izdati naloge i zatražiti likvidaciju", ustvrdio je Dodik.

Budući da je Američka ambasada u toj svojoj kampanji u sklopu koje pita vlasti u RS gdje je novac, objavila i onaj u kojem je navela da se RS na banjalučkoj berzi zadužila za 1,1 milijardu KM, Dodik je i na to imao odgovor:

"Ne vide da je RS zadužena najmanje u regionu, svega 32 posto BDP-a i da smo mi smanjivali to zaduženje u odnosu na domaći proizvod. To se odnosilo češće na strane kredite koje smo bili prinuđeni da vraćamo. no što su oni pokvareno uradili jeste to da su posredstvom uvođenja SVIFT-a nametnuli bankama obavezu da prate njihove sankcije, tako da banka ako hoće da koristi taj instrument međunarodnog plaćanja mora da prihvati da će pratiti i američku politiku sankcionisanja", poručio je, između ostalog, Dodik.