Predsjednik manjeg bh. entitea Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da arogancija i bahatost koju pokazuje osoba koja još sjedi u američkoj Amabasadi u Sarajevu (Michael Murphy) nezapamćena i neprihvatljiva.

Dodik je na pitanje SAD gdje su pare odgovorio pitanjem gdje su njihove
Foto: Anadolu Agency

Nakon što nijednom nije odgovorio na pitanje Ambasade SAD gdje su pare koje je RS pousudio i koje su uzele firme njegove porodice iz budžeta, Dodik pita sad Amerikance gdje su njihove pare koje su uložili u BiH.

Dodik je rekao da je Murphy svoju diplomatsku misiju u BiH pretvorio u otvoreni lični sukob sa njim, što potvrđuje i sama činjenica da nema dana da ne pomene ime Milorada Dodika.

Istaknuto Ambasada SAD-a ponovo pita vlasti u RS: Koliko je firmi koje nisu povezane s Dodikom izgubilo šansu?

"A to je upravo zbog njegove frustracije, jer sam ga poslao kući i to na neslavan način", kazao je Dodik.

On je rekao da hibridni rat koji SAD vode protiv cijelog svijeta nije zaobišao ni Republiku Srpsku, svuda su tražili svoje prilike da rovare i da se miješaju u unutrašnja pitanja suvernih zemalja.

"U BiH im je to išlo lako, jer Bošnjaci sve vrijeme rade protiv Republike Srpske i našli su u Americi svog saveznika i mjesto gdje će da vezuju konja, kako oni godinama rade", naveo je Dodik.

Na Murpheyevo pitanje "gdje je novac", Dodik je rekao da će mu odgovoriti kontrapitanjima:

"Gdje je završio novac američkih građana koji je uložen u borbu protiv navodnog ruskog uticaja u BiH; koliko novca američkih građana je bačeno da bi srušila Republika Srpska; da li američki građani znaju da se njihov novac troši uzaludno i da veze Rusije i Republike Srpske nikada nisu bile bolje i jače i da američki ambasador na svakom koraku bruka njihovu zemlju?!"

"Amerika mora da objasni svojim građanima gdje ide taj novac i kako se troši, ali i nama ovdje, u Republici Srpskoj! Oni ne odustaju od miješanja u unutrašnje stvari, petljaju se i u izborni proces, pokušavajući da nametnu vlast u RS po svoj mjeri, ignorišući volju birača u RS. To mora sve da se razjasni i da se utvrdi gdje je taj novac američkih građana i u čije je ruke otišao", naglasio je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da otvoreno i javno pita i traži javni odgovor: "Gdje je taj novac i u koje svrhe je korišćen?

"Tražimo da se objelodane podaci o svim doznačenim sredstvima i njihovoj namjeni i da ih prestanu koristiti kao sredsto za obračun s Republikom Srpskom! Amerika mora da objasni kome i kako se doznačuje novac i za šta se daju pare. Zašto im smeta UNA ili Alternativna televizija, a ne mediji koje su oni finansirali i finasiraju? I zašto Amerikanci uopšte finasiraju medije u BiH?!", upitao je Dodik.

On je poručio da novac koji daju neće dovesti do promjene koju priželjkuju i zato svaki dan gledamo bezočnu i sramnu antisrpsku propagandu i napade na rukovodstvo RS posredstavom njihovih plaćeničkih sredstava informisanja.

"Isturili su svoja potrčkala iz opozicije i sinhronizovano vrše napade, što preko njih, što preko svojih medija u RS. I šta su dobili, još veći otklon građana od aktuelne politike SAD”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Inače, brojne psihološke studije pokazale su da osobe koje na pitanje odgovore pitanjem često to radi radi manipulacije kako bi dobili vrijeme da izmisle laž za postavljeno pitanje.