Foto: Tuzlanski.ba

Organizacija ovogodišnjeg, trinaestog po redu, međunarodnog dječjeg festivala „Vezeni most" bila je tema danas održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa menadžerom Festivala Šimom Ešićem i koordinatorom Hazimom Karićem.

Kako je rečeno, dječji festival „Vezeni most" najveći je i najznačajniji projekt namijenjen djeci i umjetnicima za djecu, te je jedini festival ove vrste u Bosni i Hercegovini. Većina programskih sadržaja festivala, koji će se održati od 28. do 31. oktobra ove godine, planirana je u institucijama kulture i školama Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona, te Brčko Distrikta.

Kao i svake godine, i u okviru ovog festivala bit će organiziran konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a zadata tema ovogodišnjeg festivala je „Uspjeh se postiže poduzetničkim radom, marljivošću i kreativnošću".

podrska-organizaciji-djecjeg-festivala-vezeni-most

Premijer Tuzlanskog kantona izrazio je zadovoljstvo činjenicom da njegovanje kulture dječje književnosti u Bosni i Hercegovini, ali i regionu potiče odavde, iz naših krajeva, te istovremeno istakao i žaljenje što se to njegovanje svodi na lične i pojedinačne primjere dokazanih dječjih prijatelja.

„Kultura dječje književnosti, dječjeg književno – umjetničkog stvaralaštva, kao i stvaralaštva za djecu u Bosni i Hercegovini mora biti institucionalizirana.

I na ovom planu država mora uzeti aktivniju ulogu i to ne smije biti prepušteno ličnom entuzijazmu pojedinaca, kojima se mi i ovom prilikom zahvaljujemo što su u ovom teškim vremenima na sebe preuzeli tu obavezu. Odgajanje naših najmlađih mora biti naša sistemska briga i to je jedan od glavnih razloga zašto je Vlada Tuzlanskog kantona odlučila podržati organizaciju ovog festivala" rekao je tokom sastanka premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. (Tuzlanski.ba)