Podignuta optužnica protiv devet osoba za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja 1992. godine
Foto: Tuzlanski.ba

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv ukupno devet optuženih, koji se terete za ratni zločin počinjen u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, u Bosni i Hercegovini, u ljeto 1992. godine.

Optuženi su nekadašnji komandanti i pripadnici VRS, a terete se za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja, odnosno ubojstvo oko 100 žrtava, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do dvije godine života.

U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga, navedeno je u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega će osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, jednog stručnog vještaka i prilaganjem 116 materijalnih dokaza.

Optuženi su Zdravko Kandić, rođen 1957. godine u Mostaru, Dragan Đurđić, rođen 1967. godine u Doboju, Dragan Ivanišević, zv. ”Paki” rođen 1963. godine u Nevesinju, Goran Došlo, rođen 1967. godine u Mostaru, Milan Trifković, rođen 1967. godine u Mostaru, Siniša Kandić, rođen 1970. godine u Mostaru, Daragoslav Aćimović, zv. ”Gaga” rođen 1970. godine u Mostaru, Mladen Kandić, zv. ”Faca”, rođen 1962. godine u Mostaru i Damir Antelj, rođen 1967. godine u Mostaru.