Teroristička organizacija FETO nije samo prijetnja Turskoj, ono što se desilo u Turskoj može se desiti i na Balkanu.

Panel u Sarajevu: FETO nije samo prijetnja za Tursku već i za zemlje Balkana
Foto: Anadolu Agency | Državni udar 15. jula

U organizaciji Udruženja "15. juli" iz Istanbula, uz podršku Instituta “Yunus Emre”, Fondacije Maarif i Turske agencije za saradnju i koordinaciju, u prostorijama Instituta "Yunus Emre" upriličen je panel "Sve ono što se desilo u noći 15. jula prilikom izdajničkog pokušaja državnog udara u režiji imperijalističkog aparata FETO“. 

Teroristička organizacija FETO nije samo prijetnja Turskoj, ono što se desilo u Turskoj može se desiti i na Balkanu, jer je FETO organizacija koja urušava državu iznutra, poručeno je na panelu održanom u Sarajevu povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča u Turskoj.

Na panelu je prikazan i video o herojskoj borbi turskog naroda u noći 15. jula, kada su se goloruki građani suprotstavili naoružanim pučistima, članovima terorističke organizacije FETO infiltriranim u redove turske vojske. Potom su se prisutnima obratile porodice šehida te ranjeni u noći 15. jula 2016.

Nermin Ercan je majka šehida 15. jula. U obraćanju prisutnima istakla je kako je ona kao majka tužna jer više nema njenog sina, ali je, s druge strana, ponosna što je njen sin položio svoj život kao šehid.

"Naš cilj je ispričati priču o 15. julu cijelom Balkanu i šire, gdje god možemo. Dakle, ono što se jučer desilo nama, sutra se može učiniti i njima, zato smo ovdje da upozorimo jer smo neki ko je tome svjedočio iz prve ruke", poručila je Ercan, te nastavila:

“Ja sam univerzitetski profesor. Provela sam život u obrazovanju. Napisala sam 36 knjiga, prevela 33. Da su mi rekli da će se ovako nešto dogoditi, nikad ne bih vjerovala. Zašto da se sve isto dogodi u zemljama u razvoju, na Balkanu, u Africi? Zašto bi naša djeca bila šehidi. Naravno da će biti, ali kada to bude potrebno.”

Njen suprug i otac šehida Melih Fuat Ercan istakao je kako u balkanskim zemljama nastoje građanima prenijeti kako je Turska, kao i druge zemlje, bila okružena imperijalističkim silama i nagrizana iznutra.

"Kao rezultat toga, naši šehidi su ispisali svoja imena. Naša zemlja se nikada neće odreći ni jednog svog djelića sa djecom koju odgaja. Čak i ako imperijalističke snage dođu na nas i napadnu nas koliko god hoće, ne mogu uzeti nijedan naš djelić. Pečat i potvrda toga je upravo 15. juli", poručio je Ercan.

Gokhan Iscan je profesor fizike iz Istanbula, ranjen je u noći 15. jula u Istanbulu. On je rekao kako su imperijalističke sile zapravo svjesne da su fizički nesposobne za borbu.

"Zato su pravljeni planovi i smišljaju fikcije da uruše državu iznutra. I u ovom dugom, četrdesetogodišnjem planu, to je zapravo organizacija koju zovemo FETO", rekao je Iscan.

Podvukao je kako se opasnost kao što je FETO mora shvatiti ozbiljno.

"Zaista trebamo shvatiti ozbiljno i prenijeti ovu svijest ljudima. U Bosni i Hercegovini i inostranstvu želim reći sljedeće. Možemo se ujediniti s ovim ljudima, s ljudima s kojima se radujemo i žalostimo sličnim stvarima. Potrebno nam je jedinstvo protiv takvih imperijalističkih sila. Jer organizacija s kojom se suočavamo organizacija je sa neograničenim finansijskim resursima. Zato se moramo ujediniti", zaključio je Iscan.

Ahmet Alkilic, u ime Udruženja "15. juli", također je ranjen u noći 15. jula.

"Ranjen sam u glavu i ruku na Bosforskom mostu, sada poznatom kao Most šehida 15. jula. Naravno, mi ovdje ne možemo odužiti našim šehidima koji su položili svoje živote.

"Dok sam bio u uredu, nazvala me supruga i saznala da je na mostu pobuna. Naravno, ja nisam nikada ranije svjedočio državnom udaru, ali budući da sam istraživao te teme, manje-više sam znao kakav će državni udar biti. Kad sam vidio da je jedna strana mosta zatvorena, a druga otvorena, shvatio sam da je to državni udar", kazao je Alkilic.

Ispričao je momenat kada je ranjen u noći 15. jula.

"Stigli smo oko 200 metara od mosta, ja sam nakon žestoke pucnjave pogođen u glavu i ruku. Trenutno nemam kosti s lijeve strane moje glave", kazao je Alkilic.

Panelu su prisustvovali predstavnici turskih organizacija koje djeluju u BiH, kao i brojni građani.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj su poginule 252, a ranjeno je više od 2.730 osoba