Turska niskobudžetna aviokompanija AJet od danas je zvanično uspostavila saradnju sa Međunarodnim aerodromom u Tuzli.

Foto: A. Bešić | Realizovan prvi let Istanbul-Tuzla

Na Međunarodni aerodrom u Tuzli danas u 11 sati i 30 minuta sletio je avion kompanije AJet iz Istanbula.

Ovim letom je stigla i visoka delegacija Ministarstva za saobraćaj i infrastrukturu Republike Turske predvođena ministrom Abdulkadirom Uraloğluom i generalnim direktorom kompanije AJet Keremom Sarpom.

Letom je zvanično uspostavljena saradnja između AJeta i Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

''Danas smo ponosni. Proteklih šest mjeseci radili smo naporno. U zadnjoj sedmici otvorili smo osam novih linija, a danas smo ovim povodom u Tuzli, jer otvaramo novu liniju između Istanbula i Tuzle.

Povezujemo dvije bratske države, dva bratska naroda ovim letovima. Kao kompanija AJet, ponosni smo što koracima koje činimo jačamo veze između zemalja, omogućavamo dostupnost među narodima i doprinosimo razvoju trgovine'', naveo je Kerem Sarp dodavši da će ovo doprinijeti ekonomskih i trgovinskih odnosa. 

AJet trenutno raspolaže sa 85 aviona, leti u Turskoj na 41 destinaciju, a na međunarodnom nivou u 32 zemlje na ukupno 54 destinacije, što čini ukupno 95 destinacija.

Nadaju se da će u narednih 10 godina proširiti svoje letove na 44 zemlje i pokriti ukupno 113 destinacija.

Saradnja sa Međunarodnim aerodromom Tuzla podrazumijeva jednu avioliniju sedmično koja će saobraćati na relaciji Tuzla-Istanbul i obratno. Također, od ljeta iduće godine na redu letenja bi se trebala naći i linija za Antaliju.

''Ovo je veliki korak za građane Tuzlanskog kantona, i tim povodom želim da uputim iskrenu zahvalnost svima koji su pomogli da se uspostavi ova konekcija i komunikacija. 

Vjerujemo da je ovo početak dugotrajne saradnje s ovom kompanijom. Prvi let predstavlja simbol početka, a uspostavljanje linije Istanbul-Tuzla već je pokazalo da je više nego opravdano zbog velikog broja putnika'', kazao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Vezani članak AJet počeo sa prodajom karata za letove na liniji Tuzla - Istanbul

Ministar Abdulkadir Uraloğluo podsjetio je na to koliko je važno jačanje veza između Bosne i Hercegovine, a anegdota upravo s ovog leta to potvrđuje. 

''Vjerujem da će uspostavljanje ove linije između Istanbula i Tuzle značajno doprinijeti poboljšanju odnosa, kako u ekonomskom, tako i u trgovinskom smislu.

Prije nego što završim svoj govor, želio bih podijeliti nešto što sam doživio tokom leta. U avionu je bila jedna sedmočlana porodica, i pitao sam ih gdje idu. Rekli su mi da putuju na proslavu zaruka svoje djece. Djeca iz dvije porodice su se upoznala, i danas se njihove porodice sastaju zbog zaruka.

Šaljivo sam im rekao: "Požurite malo, da večeras mladu povedemo letom za Tursku!", riječi su ministra Abdulkadira Uraloğluoa.

Iskoristili su priliku i da odaju počast žrtvama poplava, ali i da iskažu pomoć i podršku našem stanovništvu. 

''Mi ćemo ostati prijatelji Bosne i Hercegovine, kako u teškim, tako i u boljim vremenima. Kao što je to bilo prošle godine, kada je našu zemlju pogodio veliki zemljotres, naši prijatelji iz Bosne i Hercegovine odmah su poslali spasilačke ekipe. Na tome smo im veoma zahvalni'', dodao je. 

Podsjećamo, krajem augusta uspostavljena je saradnja sa Pegasus Airlinesom, koji također obavlja letove ka Istanbulu, što znači da će putnici sada imati dva avioprijevoznika ka ovom dijelu Turske što će im olakšati odabir vremenskog trajanja njihovog boravka i učiniti ga fleksibilnijim jer u jednom pravcu mogu birati Pegasus, u drugom AJet i obratno.

U proteklom periodu je i Wizz Air donio odluku o povećanju broja sadmičnih letova na evropskim destinacijama što doprinosi boljem radu tuzlanskog aerodroma ali i većim prilikama za putnike.