"Kao direktor Federalne uprave civilne zaštite osjećam dužnost da se obratim javnosti povodom nemilog događaja koji se desio jučer na terenu u Jablanici."

Direktor FUCZ o napadu spasioca na novinara: Spahović je jedan od najboljih, reagovao je u afektu...
Foto: Screenshot | Aldin Brašnjić, direktor FUCZ

Nakon što se jučer na području Jablanice dogodio incident kada je pripadnik FUCZ-a odgurnuo reportera Klix-a koji je insistirao na odgovorima u vezi sa psima tragačima koji nisu pozvani u pomoć na ruševinama, danas se javnosti obratio direktor Federalne uprave civilne zaštite Aldin Brašnjić.

"Kao direktor Federalne uprave civilne zaštite osjećam dužnost da se obratim javnosti povodom nemilog događaja koji se desio jučer na terenu u Jablanici. Federalna uprava civilne zaštite prvenstveno želi iskazati zahvalnost medijima na dosadašnjem profesionalnom informiranju javnosti o teškoj situaciju na poplavljenim područjima u BiH", naveo je Brašnjić.

Vezani članak Pripadnik FUCZ-a nasrnuo na reportera zbog pitanja zašto nisu pozvali pse tragače

Zatim je dodao.

"Vaš rad je ključan u prenošenju informacija o kriznim situacijama. Situacija u Jablanici, kao i ostalim poplavljenim područjima je izuzetno teška. Prizori sa kojim se naši spasioci svakodnevno susreću nisu ni malo bezazleni. Emotivni pritisak često može utjecati na ponašanje i rekacije. Jer nisu u pitanju samo fizički nego i psihički teški zadaci".

U svom obraćanju naveo je kako je spasioc Sabahudin Spahović reagirao u afektu.

"Naš spasioc Sabahudin Spahović koji je reagirao u afektu, važi za jednog od najboljih i najiskusnijih. Njegov doprinos na terenu nam je nemjerljiv. Radi neumorno. Imajući sve ovo u vidu, a imajući u vidu incident sa novinarom smatramo da trebamo pružiti širu sliku. Stigao je prvi na teren i od tada radi bez predaha. Od naših pripadnika zahtjevamo pristup, ali molimo javnost za razumijevanje i da smo i mi slobodna bića. Molimo građane i medije da ovaj incident razumiju kao trenutak slabosti. Činit ćemo sve da pružimo podršku i da radimo u interesu građana", poručio je Brašnjić.