Dugogodišnji problem vodosnabdijevanja pitkom vodom u Lukavcu uskoro bi mogao biti riješen s obzirom na to da su osigurana sredstva za izgradnju vodovoda Toplice.

Osigurano milion maraka za izgradnju vodovoda: Hoće li građani Lukavca uskoro imati pitku vodu?
Foto: Arhiva

Na danas održanoj sjednici Vlada je izmijenila i dopunila Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2024. godini. Ovim izmjenama osigurano je milion maraka za rješavanje dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja pitkom vodom u Lukavcu.

''Iz ovih sredstava planirana je izgradnja vodovodnog cjevovoda izvorišta Toplice, na dionici od petlje Šićki Brod do parcela predviđenih za izgradnju postrojenja za preradu sirove i tretman vode za piće u naselju Bokavići'', saopšteno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

U realizaciji ovog značajnog projekta Grad Lukavac učestvuje sa oko 7,9% (79.113,94KM).

Prije nekoliko dana, o ovoj temi oglasio se i Edin Delić, gradonačelnik Lukavca kazavši da je završen postupak dobijanja okolinske dozvole za postrojenje. 

''Stigla nam je upravo i okolinska dozvola, odnosno rješenje kojim se utvrđuje da nema potrebe raditi dodatne studije uticaja na okoliš i da su ispunjeni svi potrebni uslovi sa ovog aspekta. U toku su aktivnosti na oslobađanju finansijskih sredstava, i to u iznosu od 3 miliona za prvu fazu. Dio od 2 miliona dižemo kredit iz Razvojne banke Federacije BiH, a dio od jednog miliona je iz sredstava Budžeta TK, a koja su planirana Bužetom'', naveo je.

Druga faza će biti finansijski najzahtjevnija i podrazumijeva traženje izvora finansiranja sa više strana, naveo je Delić.

''Dugo se pripremamo i za ovu fazu, a odmah po početku radova u prvoj fazi krećemo sa finalizacijom priprema za drugu fazu. Rano je prognozirati kad će poteći pitka voda. Još je mnogo posla pred nama. Počeli smo raditi i Projekat rekonstrukcije primarne vodovodne mreže u sistemu, kako bi se umanjii gubici i osigurala distribucija vode bez degradacije kvaliteta u transportnom sistemu, odnosno na putu od postrojenja preko rezervoaram pumpi, filtera, cjevovoda i lokalnim mreža'', istaknuo je.

Osim osiguravanja sredstava za rješavanje vodosnabdijevanja u Lukavcu, današnjim izmjenama osigurano je i 69.986,48 KM za rješavanje problema vodosnabdijevanja naselja Salamići u Banovićima, te 13.257,83 KM za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije i dogradnje distributivne mreže sa priključcima na centralni vodovod u MZ Banovići Selo.

Osigurano je i 100.000 KM za rješenje 450m korita rijeke Spreče na dionici od Koksarinog mosta do izvedenog dijela prema taložnici „Bijelo more“.

Prethodno je sanirano korito Spreče u dužini od oko 4.000m, te je dionica, za koju su danas osigurana sredtva ostala kao slaba tačka regulacije Spreče.

''Radi se o dionici sa uskim koritom i niskim obalama, te velikim brojem meandara, kao i gusto obraslom vegetacijom, i malim podužnim padom toka što uzrokuje česta plavljena značajnih područja u zaobalju, a što će u budućnosti biti prevenirano realizacijom danas podržanog projekta'', saopštili su iz Vlade TK.