Novi pokušaj: U toku raspisivanje tendera za kupovinu linearnog akceleratora za UKC Tuzla?
Foto: Arhiva

Univerzitetski klinički centar Tuzla je raspisao javni poziv za nabavku linearnog akceleratora i druge medicinske opreme.

Biće ovo novi pokušaj nabavke aparata za radioterapiju nakon što su prethodni tenderi obarani već tri puta. 

Prethodnog puta, tačnije u januaru ove godine, je Unverzitetski klinički centar Tuzla odabrao kompaniju Inelmed iz Mostara, kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku linearnog akceleratora, čime je odbacio ponudu Siemens Medicine iz Sarajeva zbog, kako su tada kazali, nedostavljanja bankovne garancije. Siemens Medicine je odmah uputio žalbu koja je prihvaćena od strane Ureda za razmatranje žalbi, a u odluci je navedeno da je UKC Tuzla nezakonito djelovao ocijenivši ponudu Siemens Medicine kao neprihvatljivu.

Vezano | Ponovo poništena tenderska procedura za linearni akcelerator u UKC-u Tuzla

U maju ove godine su istražioci Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova izuzeli dokumentaciju i materijal vezan za nabavku linearnog akceleratora kako bi se utvrdilo jesu li prekršene pravne procedure i je li se pogodavalo određenom ponuđaču. Istraga je u toku, a raspisivanje novog tendera nada je pacijentima da će agoniji konačno doći kraj.

Podsjećamo, UKC Tuzla više od godinu dana ne može pacijentima pružati usluge radio terapije, a za to vrijeme se pacijenti upućuju na liječenje u zdravstvenim ustanovama u Mostaru, Zenici i Banja Luci.

Osim za linearni akcelerator, javni poziv je raspisan i za CT simulator, sistem za planiranje u radioterapiji i fantoma.

Njihova vrijednost je procijenjena na 8.547.008 KM bez PDV-a, ponude se mogu slati do 21. augusta, a detalji se nalaze OVDJE.