Danas je Ministarstvo najavilo upotrebu ISKOOM informacionog sistema. 

Novi koraci u digitalizaciji obrazovanja u TK: Najave novih aplikacija i sistema
Foto: Ilustracija | Proces digitalizacije

U dosadašnjem procesu digitalizacije oblasti obrazovanja uvoden je E-mail kolaboracijski sistem za osnovne i srednje škole, u svim osnovnim i srednjim školama je uspostavljena web prezentacija i implementirana je aplikacija za prijavu i upravljanje konkursnim procedurama za prijem nastavnika i stručnih saradnika. 

O dostignutom stepenu digitalizacije i planu digitalizacije procesa u oblasti obrazovanja i edukacije, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK danas je upoznalo javnost.

Danas je najavljena upotreba ISKOOM informacionog sistema za kontrolu i monitoring obrazovanja odraslih i aplikaciju za upravljanje procesima osposobljavanja i polaganja ispita iz oblasti saobraćajne edukacije.

„Aplikacija koja je najviše naišla na odobravanje javnosti je aplikativni softver za prijem nastavnika i stručnih saradnika u radni odnos. Aplikacija ne samo da je učinila proces prijema transparentnim, nego je značajno olakšala kandidatima prijavu i smanjila troškove“, rekao je u uvodnom obraćanju Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

„Kroz aplikativni softver za saobraćajnu edukaciju će se polaganje vozačkog ispita urediti i dodatno učiniti transparetnim, kvalitetnijim i bržim. Za ovaj softver Vlada TK je izdvojila 25 hiljada KM, provedena je javna rasprava, potpisan je ugovor i trenutno radimo na njegovoj izradi. Drugi program je program ISKOOM koji ćemo dobiti od njemačkog DVV International, a program se odnosi na obrazovanje odraslih.  To je posebno značajno jer će se programi obrazovanja odraslih provoditi kroz ovaj sistem“, naglasio je ministar Omerović.

ISKOOM informacioni sistem je rezultat dugogodišnje saradnje Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i DVV Internacional Ureda u BiH. Dio aktuelnog memoranduma o saradnji je upravo i ISKOOM, čiji razvoj je u potpunosti finanisrao DVV Internacional, a po završetku formalno-pravnih aktivnosti koje su u toku, informacioni sistem će biti predat Ministarstva u vlasništvo. Sam sistem je kreiran u skladu sa važećim propisima u oblasti obrazovanja odraslih, tako da se kvalifikacije neće moći sticati u kraćem roku nego što je to propisano.

„U sistem se unose svi podaci o polazniku, od upisa u program, prisustva nastavi, polaganju ispita, a na kraju obrazovanja svjedodžbe i diplome će se izdavati iz sistema. Obrasce svjedodžbi i diploma organizatori obrazovanja će iste preuzimati u Ministarstvu, a biće zaštićeni bar kodom, serijskim brojem i hologramom, a sve s ciljem smanjenja eventualne zloupotrebe istih“, rekla je Alisa Memić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje i nauku.

Nusret Mumunović, pomoćnik ministra za saobraćajnu edukaciju naglasio je da je funkcija aplikativnog sofvera za upravljanje procesima osposobljavanja i polaganja ispita iz oblasti saobraćajne edukacije višestruka.

Aplikacija će omogućiti registraciju kandidata, vođenje evidencije o obuci iz poznavanja pružanja prve pomoći i propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima i upravljanja motornim vozilima, te podatke o auto školama, instruktorima i vozilima, prijave kandidata za polaganje ispita iz saobraćajne edukacije, upravljanje procesima polaganja ispita iz poznavanja pružanja prve pomoći. 

Također vođene propisa o bezbjednosti u saobraćaju i upravljanju motornih vozila, ispis potvrda/uvjerenja na obrascima propisanim podzakonskim propisima iz oblasti saobraćajne edukacije sa automatskom numeracijom serijskih brojeva i vođenje elektronskih registara, te filtriranje periodičnih izvještaja polaganja ispita.

U skladu sa realizacijom strateških mjera, u narednoj godini Ministarstvo će krenuti u realizaciju izrade i primjene elektronskog dnevnika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.