Mladi takmičari su domaćine upoznali sa detaljima svojih priprema, a na kojima su vrijedno radili i tokom školskog raspusta.

Nikšić podržao bh. reprezentativce u robotici i poželio im sreću na predstojećoj olimpijadi
Foto: Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar primili su danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, mentora i četiri člana bosanskohercegovačke robotičke reperezentacije, a koja će ove godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Atini od 26. do 29. septembra.

S premijerom Nikšićem i ministrom Dizdarom o svojim brojnim dosadašnjim uspjesima, pripremama za predstojeću olimpijadu i izazovima s kojim se susreću u svom djelovanju razgovarali su Nika Matijević, Lamija Ćatić, Kenan Nuhić, Jasmin Širić i njihov mentor Anis Hadžiomerović.

Pored članova i mentora koji su se danas susreli s premijerom i ministrom dio bh. robotičke reprezentacija na olimpijadi u Atini će činiti i Asmira Kunić, te mentorica Lejla Nuhić.

Inače, mladi bh. robotičari redovno usavršavaju svoje vještine i znanje u Centru za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT u Mostaru.

Federalni premijer je kazao da mu je izrazita čast ugostiti pametne i sposobne mlade ljude koji na najbolji način predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

"Želim vam mnogo uspjeha u Atini. Veoma poštujem to što radite. Govorite o svojim uspjesima, jer ste to sve svojim marljivim radom i zaslužili. Potrebno je mnogo odricanja za to što vi radite, a to proizilazi iz vaše velike ljubavi prema nauci. Ponosan sam na vaše uspjehe i vjerujem da su upravo mladi talenti poput vas budućnost naše zemlje", kazao je Nikšić.

Na sastanku je dogovorena i finansijska podrška dijela troškova odlaska i boravka bh. tima na ovogodišnjoj olimpijadi, a razgovarano je i o iznalaženju mogućnosti za obezbjeđivanje adekvatnog prostora koji bi mladim robotičarima i njihovim mentorima bio dat na korištenje.

Mladi takmičari su domaćine upoznali sa detaljima svojih priprema, a na kojima su vrijedno radili i tokom školskog raspusta.

Mentor Hadžiomerović je premijera Nikšića i ministra Dizdara upoznao sa dosadašnjim kontinuiranim postignućima bh. robotičara, kao i planovima za naredni period.

Podsjetio je da su u konkurenciji 177 zemalja svijeta bh. mladi robotičari 2021. godine osvojili prvo mjesto, te da su se 2022. godine u BiH vratili s dvije nagrade i specijalnim priznanjem iz Ženeve.

Prošle godine u Singapuru su osvojili dvije nagrade.

Dobitnici su i priznanja „Made in BiH“ za inovativno rješenje u prevenciji šumskih požara, te brojnih drugih nagrada i priznanja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.