Nije im uvezan radni staž: Bivše radnice fabrike "Borac" Banovići danas na protestima ispred Vlade FBiH
Foto: Tuzlanski.ba

Bivše radnice Konfekcije “Borac” Banovići, zajedno sa sindikatom Solidarnosti, uputile su se danas u Sarajevo gdje će ispred zgrade Vlade Federacije BiH održati proteste u borbi za njihova radnička prava.

Razlog je neuvezivanje radnog staža za bivše uposlenice ove firme koje su ispunile uslove za penzionisanje.

"U pitanju je neuvezani radni staž. Dvije radnice "Borca" iz Banovića su još prije 15, 16 mjeseci ispunile uslov za odlazak u penziju, a to pravo ne mogu ostvariti zbog neuvezanog radnog staža. Mi smo se pismenim dopisom obraćali premijeru Federacije Nerminu Nikšiću, međutim nije bilo odgovora sa te strane. Nismo dobili nikakav odgovor, tako da smo na ovaj potezi bili primorani. Te radnice će ostati pred zgradom Vlade Federacije BiH sve dok im ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, dok im neko ne bude uvezao radni staž", kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnosti za Tuzlanski.ba.

Kako navodi, ove radnice su prepuštene same sebi jer je stečaj u "Borcu" završen i arhiviran, te u njihovo ime nema ko aplicirati.

"Vlada Federacije na godišnjem nivou iz budžeta izdvaja određena sredstva za povezivanje staža, ali problem u ovoj firmi je stečaj, koji je završen, arhiviran, te za ta sredstva ne mogu pojedinačno aplicirati, a nema u njihovo ime niko aplicirati. Nema više ni stečajnog upravnika, nikog. One su prepuštene same sebi", zaključio je Sakib Kopić.

Problem je ovo koji zahtijeva sistemsko rješenje jer radnici zaslužuju ostvarivanje svojih prava, a ne prebacivanje odgovornosti s jednih na druge, dok vrijeme prolazi. (Foto: Arhiv | Tuzlanski.ba)