Nermin Nikšić premijer FBiH i govorio je o aktuelnim temama za Dnevnik D Federalne televizije.

Nermin Nikšić najavio sastanak državne koalicije: Ostala su dva pitanja, a štetu ćemo sanirati
Foto: Screenshot | Premijer FBiH

Nikšić je na početku gostovanja govorio o stanju u Jablanici i Konjicu nakon poplava.

"Još uvijek su u toku akcije spašavanja i traženja nestalih, dok je u tri općine Srednjobosanskog kantona - Fojnici, Kreševu i Kiseljaku - u toku raščišćavanje i sanacija nekih stambenih, infrastrukturnih i drugih objekata. Danas je na području Jablanice pronađena još jedna žrtva i time su u ovom trenutku 23 žrtve u ovoj tragičnoj prirodnoj katastrofi", kazao je on.

Navodi da timovi iz Federacije, iz kantona, Republike Srpske i Brčko distrikta rade punom parom, i na raščišćavanju i na traženju nestalih, ali da je Federalna uprava civilne zaštite iskazala potrebu i tražila od Ministarstva sigurnosti da tim Republike Srbije sa teškim mašinama ostaje još sedam dana.

Kazao je kako će pružiti svu neophodnu pomoć svim ugroženim stanovnicima.

"Naravno da ima nekoliko stvari kroz koje moramo proći i tražiti. Jedna je da tražimo neke lokacije na kojima ćemo ljudima omogućiti da ponovo izgrade, odnosno da država pomogne, da li sa montažnim objektima, da li bi oni htjeli sad da rade neke nove objekte ili tamo gdje to nije moguće, gdje imamo druge načine, da se pronađu lokacije, izgradi stambena zgrada gdje bi ljudi bili zbrinuti i imali krov nad glavom i na neki način osjetili sigurnost da im se bar ova kataklizma i ovo što se desilo ne može ponoviti", kazao je.

Premijer je najavio mogućnost da se u naredni utorak, 15. oktobra, održi sastanak vladajuće koalicije na državnom nivou. 

"Sljedeći domaćin treba da bude Trojka. Mi ćemo kao Trojka, u dogovoru s HDZ-om, pozvati i HDZ i SNSD i njihove partnere da u utorak pokušamo ponovo sjesti i pokrenuti ovu priču", izjavio je Nikšić.

Nada se da će uspjeti riješiti otvorena pitanja u vezi s ispunjenjem uslova za dobijanje novca iz Plana rasta.

"Znate da od 113 mjera, 111 imamo dogovorenih. Ostala su dva pitanja. Pitanje Ustavnog suda BiH i sjedište Vrhovnog suda.

Mislim da je Trojka uradila sa svoje strane određene kompromise. Naravno, ne možete ni doći sa pozicije, bit će onako kako ja hoću ili neće biti nikako. Ako ne razgovarate, onda nema ni šanse da nešto dogovorite", ističe Nikšić.