Nemoguća misija: Gašenje požara na -14°C (FOTO)
Foto: Tuzlanski.ba

U utorak navečer u Chicagu je u jednom skladištu buknuo veliki požar kojeg vatrogasci opisuju kao najveći požar u tom gradu u zadnjih sedam godina.

pozar ledNa gašenju velikog požara bila je angažovana čak trećina vatrogasnih snaga Chicaga. Požar je nakon nekoliko sati stavljen pod kontrolu, a skoro puna tri dana trajalo je kompletno gašenje u kojem je učestvovalo preko 200 vatrogasaca na svu sreću niko nije povrijeđen.

Osim s vatrom, vatrogasci su se morali boriti i s vrlo niskim temperaturama. Probleme su im stvarali zaleđeni hidranti i oprema.

Već nekoliko dana u Chicagu kao i na čitavom sjeveru i sjeveroistoku SAD-a, te u Kanadi vladaju arktičke temperature. Na granici Ontarioa i Quebecca temperature se ovih dana spuštaju i do -43°C. U četvrtak ujutro u Chicagu je mjerena temperatura od -14°C. U Washingtonu je jučer izmjereno -9-5°C, što ja najniža temperatura u posljednje gotovo četiri godine.

Vrlo hladan arktički zrak, u kombinaciji sa za ovo doba godine neuobičajeno toplim vodama na Velikim jezerima dovodi i do obilnih snježnih oborina na obale Velikih jezera (tzv. „jezerski" snijeg). U mjestu Bennetts Bridge je u 24 sata napadalo 81 cm snijega.{igallery id="6709" cid="222" pid="1" type="classic" children="1" showmenu="1" tags="" limit="18"}

Tuzlanski.ba