Novi protesti u ponedjeljak: Zbog straha od 7.februara vlast u TK neće biti formirana do marta? (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Danas je u prostorijama Livnice čelika Tuzla održana press konferencija koju su organizovali predstavnici sindikata iz tri preduzeća Livnice čelika Tuzla, Fabrike deterdženata Dita Tuzla i Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica.

Ukoliko ubrzo ne dođe do ispunjenja obećanja od strane Vlade TK i Skupštine novi protesti nezadovoljnih radnika najavljeni su za ponedjeljak 26. januar.

Sindikalisti ova tri preduzeća traže od Vlade TK da im redovno na mjesečnoj osnovi isplaćuje novčanu pomoć sve do njihovog materijalnog zbrinjavanja. Također traže da se što prije formira nova Vlada TK.

"Mi smo obećali u Orašju da nećemo novim protestima i okupljanjima ometati izbor nove Vlade do 18. januara. Još uvijek nije izabran novi mandatar Vlade TK i tako mi trenutno nemamo partnera za pregovore" kazao je Dževad Mehmedović predsjednik sindikata Dite.

Radnici od svojih izvora saznaju da nova Vlada TK neće biti formirana do marta mjeseca i da se čeka da prođe 7. februar, godišnjica od masovnih protesta u Tuzli i BiH.

"Mislim da treba svako da strahuje, pogotovo ljudi koji su u mandatu sada, oni nama puno obećavaju a ništa ne ispunjavaju. Šta će se dogoditi u februaru to niko ne može da zna, sami ste vidjeli šta se dešavalo 7.februara 2014. godine moguće da ovog puta bude još gore" izjavio je predsjednik sindikata Konjuha Mevludin Trakić.

Predsjednik sindikata Livnice Zikrija Đulović na današnjoj press konferenciji je kazao kako su radnici zbog teškog materijalnog statusa prinuđeni da traže socijalnu pomoć sve dok se problemi u njihovim firmama ne počnu riješavati.

Dok se ne formira nova Vlada TK, niko ne može da rješava njihove nagomilane probleme, a njima je već došlo do guše, istakli su danas predstavnici sindikata Dite, Konjuha i Livnice.(Tuzlanski.ba)