Foto: Tuzlanski.ba

Nemili događaj koji se dogodio u Zenici, kada je jedna porodica, u liftu “propala” sa 16. sprata do prizemlja zbog navodnog pucanja sajle, navela nas je da potražimo odgovor na pitanje 'Jesu li i koliko su sigurni liftovi u Tuzli? ' te imaju li stanari zgrada razloga za zabrinutost.

Kako je rekao za Tuzlanski.ba Nedžad Bešlagić, osnivač i vlasnik preduzeća Bosna-Lift d.o.o Tuzla, firme koja održava 217 liftova u našem gradu, građani nemaju razloga za zabrinutost ili paniku.

- Mi smo kao ovlaštena firma koja se bavi održavanjem i servisiranjem liftova dužni prema državnom zakonu jednom mjesečno izvršiti pregled, servisiranje i održavanje liftova. Većina liftova ima tri sajle. Čak i prilikom pucanja svih sajli, postoji hvatni uređaj koji bi zaustavio lift i zabio sigurnosne klinove u vodice, odnosno šine kojima ide kabina, tako da nema razloga za paniku - istakao je Bešlagić, te uputio nekoliko savjeta o tome šta treba činiti ukoliko se desi zaglavljivanje u liftu.

- Smatram da je najsigurnije lice koje je zaglavljeno u liftu i koje tu boravi, jer postoji mogućnost da se strada nestručnim pokušajem izlaska iz lifta. Stari liftovi imaju dvokrilna vrata i dovoljno ventilacije za strujanje zraka. Liftovi novije proizvodnje imaju čak i ventilatore koji se uključuju po potrebi, tako da nema potrebe za panikom i zraka ima dovoljno. Po zaglavljivanju, ne treba lupati u vrata i stvarati galamu. Savjet je da se nazove upravitelj lifta koji radi na održavanju ili da se pozvoni u kabini lifta te na taj način obavijesti odgovorno lice u zgradi - rekao je Bešlagić za Tuzlanski.ba, dodavši kako radnici Bosna-Lifta rade 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici.

Prema riječima Bešlagića, zakon nalaže da djeca ispod 14 godina nemaju pravo da se voze liftom bez pratnje odrasle osobe ili roditelja. Naš sagovornik dodaje kako postoji i mogućnost zamjene lifta koja košta, cirka kao jedan nov dvosoban stan, dakle, sa svom mogućom dokumentacijom i samom ugradnjom, što iznosi negdje oko 100.000 KM.

Nedžad Bešlagić nam je otkrio kako u Tuzli postoje zgrade koji imaju liftove stare 40, 50 i više godina, međutim oni uz redovno i pravilno održavanje još uvijek bez problema služe svrsi stanarima. Ilustracije radi, u naprednijim zemljama Evrope vijek trajanja jednog lifta iznosi negdje oko 20-tak godina, nakon čega se u stambene zgrade ugrađuju novi liftovi.

Prema njegovim riječima, veoma je važno kome će stanari zgrade dati povjerenje da održava njihove liftove, jer će se samim time mogućnost za bilo kakav incident svesti na minimum, uprkos činjenici što su liftovi stari i dotrajali.

Također, u razgovoru sa stanarima ali i predsjednicima kućnih savjeta u nekoliko stambenih zgrada u Tuzli koje su izgrađene krajem 60-tih i počekom 70-tih godina saznajemo kako stanare nije strah voziti se u liftovima koji su stari i do pola stoljeća jer do sada prema njihovim riječima nije bilo većih incidenata. (Tuzlanski.ba)