Foto: Tuzlanski.ba

Nakon što je godinama bila u katastrofalnom stanju, Interna klinika Univerzitetsko - kliničkog centra Tuzla dočekala je svoju rekonstrukciju.

Za sada samo sa vanjske strane, no bilo kakva promjena je od izuzetne koristi za pacijente, kao i ljekare i medicinsko osoblje.

Novi izgled nastaje zahvaljujući projektu energetske efikasnosti (BEEP), koji se djelimično finansira putem kredita Svjetske banke i djelomično sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, a ima za cilj smanjenje potrošnje energije i emisije CO2, piše Tuzlanski.ba.

Ukupna investicija u projekt iznosi oko 1,6 miliona maraka, uključujući PDV. Planira se postavljanje toplotne izolacije na zidovima fasade Internog odjela, zamjena postojeće stolarije te unapređenje rasvjetnog sistema u objektu.

Projekat je ovo koji je davno trebao biti završen uzevši u obzir da je riječ o jednom od vodećih kliničkih centara u državi kroz koji dnevno prođe na hiljade pacijenata.

"Stvarno je bilo vrijeme da se konačno nešto uradi, pa zar se decenijama trebalo čekati na fasadu?", komentari su pacijenata.

"Nadam se da će povesti računa i o unutrašnjosti, da sve sklope u jednu finu cjelinu", dodali su.

Inače, osim lošeg infrastrukturnog stanja, UKC Tuzla muku muči i sa zastarjelom opremom koje ima više od 80%, a najveći problem, tvrde, prave javne nabavke. (Tuzlanski.ba)