Narandžasto upozorenje za petak i subotu zbog intenzivnih padavina količine od 30-60 mm
Foto: Tuzlanski.ba

Federalni hidrometerološki zavod izdao je za sutra i prekosutra narandžasto upozorenje zbog intenzivnih padavina u Hercegovini i u jugozapadnim djelovima, gdje se očekuje količina padavina od 30-60 mm, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme sa kišom u nizinama, a na planinama sa snijegom. Tokom dana, usljed pada temperatura, kiša će i u nizinama postupno prelazit u susnježicu i snijeg. Intenzivnije padavine očekuju se u Hercegovini i jugozapadnim djelovima. Očekivana količina padavina u tim područjima je između 30-60 mm. Poslije podne i u večernjim satima na sjeveru i sjeverozapadu postupan prestanak padavina. Vjetar slab do umjeren, a prije podne na momente i pojačan, južnog i jugoistočnog smjere. Poslije podne u skretanju na sjever. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4, na jugu zemlje od 2 do 5, a najviša dnevna temperatura zraka između 1 i 6, na jugu od 8 do 11 stupnjeva.

U Tuzli oblačno vrijeme sa kišom. Krajem dana i tokom večeri, padom temperature, kiša će postupno prelazit u susnježicu i snijeg. Jutarnja temperatura oko 1, a najviša dnevna oko 5 stupnjeva.

prognoza-vremena

PROGNOZA VREMENA ZA 16.01.2016 (Subota)., U našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U Bosni mjestimično sa slabim snijegom, a u Hercegovini može pasti i malo kiše. Vjetar u Bosni slab, u Hercegovini umjerene jačine, sjevernog smjera. U noći na nedjelju jačanje vjetra u cijeloj zemlji. Jutarnja temperatura zraka većinom između –6 i 0, na jugu zemlje od 1 do 4, a najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 4, na jugu od 4 do 8 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 17.01.2016 (Nedjelja)., U našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U Bosni mjestimično sa slabim snijegom, a u Hercegovini nešto manje oblačnosti i uglavnom bez padavina. Jutarnja temperatura zraka većinom između –7 i -1, na jugu zemlje do 2, a najviša dnevna temperatura zraka između -4 i 1, na jugu od 3 do 7 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 18.01.2016 (Ponedjeljak)., U našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U centralni i istočnim područjima može provijavat i slab snijeg i uglavnom u cijeloj zemlji prohladno. Jutarnja temperatura zraka većinom između –10 i -4, na jugu zemlje od 0, a najviša dnevna temperatura zraka između -7 i -1, na jugu do 5 stupnjeva.

Biometeorološka prognoza:

Četvrtak 14.01.2016. godine Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana. Moguće su reakcije na promjenu vremena poput glavobolje, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda. Obzirom da će temperature djelimično opasti, izraženije tokom jutra, hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Petak 15.01.2016. godine Pogoršanje vremenskih prilika praćeno padavinama i nižim temperaturama, kod osjetljivih osoba će uzrokovati pojačane tegobe u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze. Negativni uticaj promjene postepeno će slabiti ka sjeveroistoku, a sa približavanjem noći opšta slika će se djelimično popraviti u cijeloj zemlji. Usljed većeg sadržaja vlage u zraku osjet hladnoće će biti izraženiji, stoga je neophodno prikladno se odjenuti, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

Subota 16.01.2016. godine Oblačno, ali i djelimično stabilnije vrijeme, pozitivno će djelovati na opštu sliku. Pri tome će niske temperature, primjerenije ovom periodu godine, hroničnim bolesnicima, naročito osobama sa kardiovaskularnim problemima, uzrokovati poteškoće, stoga je preporučljivo povesti brigu o primjerenom odijevanju. Osjet hladnoće dodatno će se pojačati pod uticajem sjevernog strujanja i većeg sadržaja vlage u zraku.