Foto: Tuzlanski.ba

Cijena nafte na globalnom tržištu zbog geopolitičkih odnosa i visoke potražnje vrtoglavo raste.

Kako saznaje BHRT, dobavljači u Bosni i Hercegovini od sutra će nabavnu cijenu plaćati već tri marke, zbog čega će građani za litar goriva morati odvojiti i više.

Do kada će cijene rasti nije poznato. Za sada su reagovali samo prevoznici, koji ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će svoj posao moći i obavljati.

Vezano | BHRT u dnevniku objavio dezinformaciju? Cijene goriva u FBiH neće skočiti na 4 KM

I dok se čeka da nove nabavne cijene budu na snazi, kako je prvobitno za BHRT potvrđeno iz Vanjskotrgovinske komore BiH za građane će sutra cijene biti uvećane za 10-15 feninga.

Prema saznanjima od sutra će nova nabavna cijena goriva na tržištu iznositi već 3 KM.

Prema riječima izvora koji je BHRT-u ustupio na uvid novi cjenovnik nabavke naftnih derivata, situacija je sve teža. A situaciju najbolje opisuju građani koji su danas na jednoj od benzinskih pumpi rijetko bili raspoloženi za razgovor.

Teško da neko može predvidjeti do koje granice će rasti cijena goriva. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da su već obavili razgovor sa prevoznicima međunarodnog prevoza putnika, čija je zabrinutost neminovna.

U brojnim bh. gradovima evidentirane su gužve na benzinskim pumpama. Slični prizori u večernjim satima evcidentirani su i na benzinskim pumpama u Tuzli.

"Najprije sam vidio gužve na benzinskim pumpama tokom vožnje a onda sam u vožnji čuo i za informaciju o poskupljenju goriva, obzirom da sam već u automobilu, koristim priliku kao i svi drugi da napunim pun rezervoar" za Tuzlanski.ba navodi sugrađanin koji u redu automobila čeka da natoči gorivo. (Tuzlanski.ba)