Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu Srni da "RS ravnopravno učestvuje u svim procesima i ispunjavanju svih uslova neophodnih za napredak na evropskom putu i time je pokazala da želi da gradi partnerstvo sa Evropskom unijom".

Dodik o Konakoviću:  Ima on većih problema nego sa RS, pa mu savjetujem da se tome posveti
Foto: Arhiva | Milorad Dodik

"Spekulacije u vezi sa Planom rasta i kako RS nešto blokira su klasične laži podmetanja", rekao je on.

Poznati stavovi

"Naši stavovi su dobro poznati, RS mora biti vidljiva u svemu, zato i postoji mehanizam koordinacije, i nećemo dozvoliti da nam neko na 'mala vrata' oduzima prava koja nam Dejton i Ustav daju.

Dakle, dejtonska BiH, time i Republika Srpska ne može da prihvati tri mjere koje su suprotne našem ustavnom okviru i kojim bi se stvorila dodatna nestabilnost", poručio je Dodik.

Osvrnuo se i na poziv ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića upućen američkoj administraciji i EU da intervenišu ukoliko vlasti iz RS nastave s blokadama rada i neusaglašavanjem Reformske agende.

Dodik je rekao da se "taj Elmedin toliko svezao i ukopao da mu niko više ne može pomoći".

"Ima on većih problema sa zakonom, nego sa RS, pa mu savjetujem da se tome posveti, a da RS ostavi na miru, jer ima ona ko o njoj brine", kazao je Dodik.

On je rekao da RS odbacuje mjere koje zadiru u ustavno uređenje BiH i kojim bi se onemogućilo entitetsko glasanje i stvorila neka nova praksa.

Odluka CIK-a

Govoreći o dešavanjima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je Centralna izborna komisija BiH mandat dodijelila delegatu PDP-a umjesto Snježane Novaković-Bursać (SNSD). Dodik je rekao da je "američki ambasador u odlasku (Michael Murphy) napravio novu krizu za BiH i izazvao haos u svim institucijama, ne samo u Domu naroda".

"Valjda žele da se svi pretvaramo da se prethodne dvije godine nisu desile i još su tu sramotu i bezakonje upakovali u formu nekakve odluke", trvdi Dodik.

Kaže da je to "klasičan primjer izlaska iz okvira prava i zakona, te da se nelegalno izabrani CIK upustio u opasne radnje".

"Mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva da to dokažemo.

Ako tvrde da izbor nije bio u skladu sa procedurom, onda se sve vraća na Narodnu skupštinu RS i tu se završava svaka priča, ali ne oni su izabrali da nastave dalje sa ovom farsom, jer ih je sve primorao Michael Murphy koji ne može da podnese činjenicu da odlazi iz ove zemlje upravo zbog haosa koji je napravio", rekao je Dodik.