Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskazao je iznenađenje činjenicom da je BiH propustila priliku da dobije 70 miliona eura iz Plana rasta Evropske Unije, ali je pohvalio intenzivan i detaljan rad velikog broja vodećih političkih aktera u državnoj koaliciji kako bi došli do snažnog programa orjentisanog na budućnost sa EU.

Schmidt iznenađen propuštenim milionima: Vrijeme je da političari iz RS prevladaju amaterizam
Foto: Anadolu Agency

U objavi na X-u, Ured visokog predstavnika (OHR) je napisao da zbog toga, stanovnici BiH neće iskoristiti hitno potreban novac za javne investicije.

“Narod ima pravo da očekuje odgovornost, a ne antidržavne ili antidejtonske radnje, od onih koji izgleda da su pogrešno shvatili ozbiljnost ove situacije”, navodi se u objavi.

“Situacija je vrlo jednostavna – ako Republika Srpska ispuni svoje ustavne obaveze, prestane sa škakljivim političkim igrama i imenuje kvalitetne sudije u Ustavni sud, te prestane blokirati projekte bez racionalnog razloga, bit će ispunjeni potrebni uslovi”, dodao je Ured visokog predstavnika.

Kako stvari stoje, jasno je da odgovornost za blokadu leži u neracionalnim i neprofesionalnim blokadama vođstva RS-a, koji štete ne samo državi Bosni i Hercegovini već i narodu Republike Srpske. Vrijeme je da političari iz RS prevladaju amaterizam i konačno se pozabave pravom politikom", zaključeno je u objavi OHR-a na platformi X.