Najveće kompanije traže koncesiju: Građevinski divovi pravit će autoput!?
Foto: Tuzlanski.ba

Predstavnici firmi \"Bechtel\" i ENKA pregovaraju s bh. vlastima o dobivanju posla

\"autoput-gradnjaBL\"Predstavnici konzorcija sastavljenog od dvije vodeće građevinske kompanije na svijetu, američkog \"Bechtela\" i turske firme ENKA, vode pregovore s bh. vlastima o dobivanju koncesije za gradnju pojedinih dionica koridora 5C u Federaciji, saznaje \"Dnevni avaz\".

Lider u SAD

\"Bechtel\" je najveća građevinska kompanija u SAD i, prema nekim procjenama, najveća na svijetu, s godišnjim prihodima od oko 30 milijardi dolara. S druge strane, ENKA je najveća turska građevinska firma i također jedan od giganata na međunarodnom planu.

Predstavnici konzorcija nekoliko puta su posjetili BiH, prikupljali informacije i razgovarali s predstavnicima naše vlasti o dobivanju posla, ali se ova informacija još drži u tajnosti dok pregovori ne budu završeni.

Naš sagovornik, blizak ovoj problematici, kaže da bi ovaj konzorcij mogao dobiti koncesiju za gradnju dijela koridora od Tarčina, južno od Sarajeva, prema Mostaru, te da bi uskoro o ovome mogao biti postignut konkretan dogovor.

- Riječ je o dionicama koje su veoma skupe i koje nisu obuhvaćene kreditima međunarodnih finansijskih institucija, odnosno za koje nisu osigurana sredstva. Za te dionice će se vjerovatno izdavati koncesija i za njih je zainteresirano mnogo kompanija. Tu mogu konkurirati samo jake firme - kazao je naš sagovornik.

Snažne banke

On ističe da iza \"Bechtela\" stoje snažne banke koje mogu finansirati posao, a da ova kompanija ima podršku u vrhu američke vlasti, te da ima velike šanse da dobije posao.

Gradili na Kosovu

\" Dnevni Avaz\" je nedavo objavio da je na Kosovu za samo godinu napraviljeno 38 kilometara autoputa, što je više nego što je u BiH izgrađeno za 11 godina. Taj autoput na Kosovu gradio je upravo konzorcij kompanija \"Bechtel\" i ENKA.

Tuzlanski.ba