Foto: Tuzlanski.ba

Oko stotinjak radnika uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona protestovali su i ove srijede pred zgradom Suda u Tuzli, boreći se na taj način protiv sudskih organa, ali i izvršne i zakonodavne vlasti kantona koja je po njihovim riječima, nakon februarskih protesta, dovela ljude na isto kao i prijašnja Vlada, piše Tuzlanski.ba.

Za razliku od ranijih protestnih okupljanja, ove srijede su blokirali saobraćaj na oko sat vremena u blizini pravosudnih institucija u Tuzli i najavili nove proteste i blokade sljedeće sedmice, tačnije, blokadu jedne od najvećih u Bosni Hercegovini - raskrsnice Šićki Brod. Prema njihovim riječima to će to biti jasna poruka vlastima nakon izbora, ko god da bude izabran.

‘’U utorak ćemo sazvati press konferenciju za medije na kojoj ćemo se oglasiti o našim daljnim aktivnostima. Ali najvjerovatnije, u srijedu, 15.10.2014., blokirat ćemo petlju Šićki Brod’’ – kazao je za Tuzlanski.ba Enes Tanovića iz Sindikata Solidarnosti.

Tanović je dodao: ‘’Tražit ćemo od premijera Bahrije Umihanića, da dođe na petlju Šićki Brod i objasni ljudima zašto ništa nije uradio za ovih šest mjeseci. To je bilo samo šest mjeseci gubljenja vremena i neistinitih izjava, hodanja od Skupštine TK do Vlade TK i obratno. Najbolje bi bilo premijeru da kovertu sa ostavkom preda Skupštini TK.’’

Miodrag Todorović radnik ''Poliolhema'' koji je također danas bio na protestima, za Tuzlanski.ba kaže:

‘’Vlast se igra sa nama. Ovo je psihijatrija, mi smo luđaci koji smo napolju a oni su neuropsihijatri koji se igraju sa nama. Narod treba malo da se udari u glavu i da bude spreman da kad izađe iz kuće da se pozdravi sa familijom kao da ide u rat, poljubi se s njima i kaže: ‘’Odoh na proteste. Kad ću kući – ne znam. Dok ne dobijem ono što mi pripada’’.

Danas se na protestima osim radnika nekoliko firmi iz Tuzle, Lukavca , Banovića i Živinica, okupili i radnici koje su poslodavci otpustili, bez uvezanog staža i otpremnina. Kao razlog što ih je malo, navode političke manipulacije i siromaštvo, jer nemaju novca ni da plate karte javnog prevoza.

Dok ovi radnici protestvovali ispred suda i tužilaštva, radnici ‘’Livnice’’ su protestvovali ispred Vlade TK tražeći svoja prava. (Tuzlanski.ba)